Lyhyet

Lumenpudottaja putosi katolta – työnantajalle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut yrityksen toimitusjohtajalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta. Tapauksessa on kyse lumenpudotuksessa vuonna 2021 sattuneesta työtapaturmasta, jossa vuokratyöntekijä putosi katolta 3–4 metrin korkeudesta. Hän oli irrottanut putoamissuojaimensa turvaköyden aikoessaan laskeutua alas katolta. Köyden irrottamisen jälkeen hän astui tyhjän päälle ja putosi alas.

Työnantaja ei ollut etukäteen tutustunut työkohteeseen putoamissuojausten kiinnityskohtien selvittämiseksi ja työturvallisuuden suunnittelemiseksi. Työntekijöitä ei myöskään ollut perehdytetty riittävästi turvalliseen työskentelyyn kyseisessä kohteessa.

Turvaköysien kiinnityspaikkojen valinta oli jäänyt kullekin työntekijälle itselleen, eikä kohteessa ollut kovin hyvin turvaköysien kiinnitykseen sopivia pisteitä. Yksi kiinnityspaikka oli ollut niin kaukana, että yksi työntekijä oli luopunut omasta turvaköydestään, joka oli liitetty toiseen turvaköyteen.

Yhdistelmään oli siten tullut kaksi nykäyksenvaimenninta, mikä oli lisännyt putoamisvaaraa. Turvaköysiä oli ainakin osittain kiinnitetty niin, että putoamisvaara oli ollut olemassa.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue painottaa, että olennainen osa lumenpudotustyön turvallisuutta on ennakkoon huolellisesti laadittu kohdekohtainen vaarojen selvitys ja arviointi sekä siihen perustuva työn suunnittelu, suojainten valinta ja työntekijöiden perehdytys.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 12.9.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje