Lyhyet

Maalarin putoaminen toi tuomion työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Maalari putosi rakennustelineeltä noin puolentoista metrin korkeudesta ulvilalaisen omakotitalon työmaalla vuonna 2021. Työmaalle tehdyssä työsuojelutarkastuksessa havaittiin turvallisuuspuutteita niin rakennustelineessä kuin yrityksen toiminnassakin.

Tapausta käsiteltiin Satakunnan käräjäoikeudessa, joka tuomitsi yritykselle 15 000 euron yhteisösakon ja yhtiön työpäällikölle 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Työntekijä oli pudonnut rakennustelineen keskimmäiseltä tasolta, jolta hän oli astunut ohi ollessaan pesemässä talon maalipintaa. Käräjäoikeus katsoi, ettei putoamissuojauksesta ollut huolehdittu riittävästi eikä kyseistä vaaraa ollut tarpeeksi järjestelmällisesti tunnistettu ja torjuttu.

Putoamisen mahdollisuus olisi voitu estää huolehtimalla siitä, ettei työtasoon jää aukkoa, sekä käyttämällä riittävän leveitä työtasoja ja niiden yhteydessä riittäviä suojakaiteita.

Yhtiön työmaille oli tehty muualla Suomessa yhteensä 17 työsuojelutarkastusta, joissa kahdeksassa havaittiin telineissä vastaavia puutteita kuin Ulvilan työmaalla. Käräjäoikeus katsoi tämänkin osoittavan, ettei yhtiön toiminnassa ollut noudatettu riittävää huolellisuutta ja varovaisuutta.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (8.1.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje