Lyhyet

Metallialan yritykselle sakkoja koneturvallisuuden puutteista

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut metallituotteita valmistavan yrityksen 10 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yrityksen toimitusjohtajalle tuomittiin 40 päiväsakkoa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kyse on työntekijän loukkaantumiseen johtaneesta tapaturmasta, joka sattui epäkeskopuristimella työskenneltäessä. Työntekijä oli käyttänyt laitteen jalkalaukaisua. Työstettävää kappaletta vaihdettaessa ja laitteen tehdessä työstöliikkeen hänen kätensä olivat olleet epäkeskopuristimen vaara-alueella.

Käräjäoikeus totesi, että työntekijän oli tietoisesti annettu käyttää vaarallista työtapaa. Laitetta olisi ollut mahdollista käyttää kahden käden laukaisimella, jonka ansiosta kädet eivät olisi olleet vaara-alueella. Toimitusjohtaja myönsi, ettei hän ollut riittävästi puuttunut jalkalaukaisutoiminnon käyttöön.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa turvallisen tekniikan periaatteesta. Teknisin ratkaisuin tulee huolehtia, ettei työntekijän ulottumisalueella ole vaarallisia kohteita. Työnantajalla on lisäksi velvollisuus valvoa, että turvallisia työtapoja noudatetaan.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 30.11.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje