Lyhyet

Ohjeiden vastaisiin työtapoihin puututtava

| Teksti: Sanna Alajoki

Ei riitä, että ohjeet turvalliseen työskentelyyn ovat olemassa. Ohjeita on myös noudatettava ja niiden noudattamista valvottava.

Työntekijä oli siirtämässä työtovereidensa kanssa parvekelaatoista purettuja kaiteita mastolavanostinta käyttäen. Kun mastolavanostinta laskettiin kuudennesta kerroksesta yhden kerroksen verran alaspäin, työntekijä yritti siirtyä vielä liikkeessä olevalta nostimelta viidennen kerroksen julkisivutelineen työtasolle.

Kun hän astui työtelineessä olevan haalausaukon kohdalla olleen suojakaide-elementin päälle, se irtosi toisesta päästään. Työntekijä putosi mastolavanostimen ja työtelineen välissä olevasta noin puolen metrin aukosta asvaltoidulle pihamaalle 11,5 metrin korkeudesta. Hän loukkaantui vakavasti.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että tapauksessa oli rikottu työturvallisuusmääräyksiä henkilönostoa koskevien rajoitusten, mastolavanostimen ja työtelineiden putoamissuojauksen järjestämisen sekä työntekijälle annettavan opetuksen ja ohjauksen osalta.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi, että työntekijöitä oli ohjeistettu mastolavanostimen oikeasta käytöstä, mutta silti nostinta oli rakennustyömaalla käytetty jatkuvasti henkilöiden kuljettamiseen ja sieltä telineille kulkemiseen.

Työmaa ei ollut laaja, joten käräjäoikeuden mukaan työnjohtaja ei ollut voinut olla havaitsematta nostimen ohjeistuksen vastaista käyttötapaa. Koska työnjohtaja, jonka tiedossa oli nostinlavan ja telineen välinen noin puolen metrin etäisyys, ei kuitenkaan ollut puuttunut nostimen käyttötapaan, hänen katsottiin laiminlyöneen työturvallisuutta koskevien normien edellyttämiä velvoitteita.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi MV-Maalaus Oy:n 4 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiön työnjohtaja tuomittiin 35 päiväsakon eli 980 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Huhtikuun alussa 2015 annettu tuomio koski Tampereella toukokuussa 2012 sattunutta työtapaturmaa.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje