Työelämä

Positiivinen kotitestin tulos tai omaehtoinen karanteeni eivät oikeuta tartuntatauti­päivärahaan

Kela muistuttaa, että tartuntatautipäivärahan myöntämistä varten tarvitaan edelleen päätös karanteenista tai eristämisestä.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock
Nuori silmälasipäinen nainen läppäritietokoneen ääressä

Huom! päivitys uutiseen 21.2.22 Tartuntatautipäivärahan saanti helpottuu – vaatimuksena laboratoriotesti ja terveydenhuollon toimijan todistus 

Helmikuussa tehdyn muutoksen mukaan tartuntatautipäivärahan saamiseen riittää laboratoriotestillä todettu tartunta ja lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan suositus jäädä kotiin. 

 

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahan, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Tartuntapäivärahaan on oikeutettu vain henkilö, jonka kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt karanteeniin tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Määräystä karanteenista ei siis voi antaa työterveyslääkäri.

– Tartuntatautipäiväraha perustuu tartuntatautilakiin ja sairausvakuutuslakiin, ja lääkärin virallinen päätös on välttämätön, jotta Kela voi maksaa päivärahan. Tartuntatautipäivärahaa pitää hakea kahden kuukauden kuluessa siitä päivästä, josta alkaen etuutta halutaan saada, toteaa Kelan työ- ja toimintakykyetuuksien osaamiskeskuksen päällikkö Mikko Toivanen.

Jos taas jäät omien oireiden vuoksi kotiin sairastamaan, puolisosi sairastuu koronaan tai jäät ulkomaanmatkan jälkeen varmuudeksi kotiin, et ole varsinaisessa karanteenissa ja oikeutettu tartuntatautipäivärahaan. Päivärahaa ei voi saada myöskään kotona tehdyn positiivisen koronatestin perusteella.

Kun terveydenhuollon virallisesta koronatestistä on saatu positiivinen tulos, päätöksen tartuntatautipäivärahan hakemista varten pitäisi tulla automaattisesti tiedoksi testatulle ja Kelaan.

Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti palkan

Tartuntapäivärahaan ei ole oikeutta, jos teet työsi etätyönä tai olet lomalla, eikä ansionmenetystä synny.

Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella.

Tartuntatautipäivärahaa ja sairauspäivärahaa ei voi saada samanaikaisesti. Jos sairastuttuaan saa määräyksen karanteenista, etuus kannattaa hakea tartuntapäivärahana eikä sairauspäivärahana. Silloin työnantaja saa täyden palkkakompensaation Kelalta.

Työntekijän kannalta asialla ei aina ole välitöntä vaikutusta, koska usein työehtosopimuksen mukaan sairausajalta maksetaan palkkaa.

 

Artikkeli on julkaistu ensin 11.9.2020 ja päivitetty 31.12.2021.

Lähteet: Kela, THL

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje