Työelämä

Omaehtoinen karanteeni ei oikeuta tartuntatautipäivärahaan

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock
Nuori silmälasipäinen nainen läppäritietokoneen ääressä

Jos olet sairas, saat sairausloman ajalta työehtosopimuksesta riippuen sairauspäivärahaa tai palkkaa. Entä jos et ole sairas, mutta joudut suosituksen takia omaehtoiseen karanteeniin?

Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahan, kun työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään jonkin tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Alle 16-vuotiaan huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä.

Tartuntapäivärahaan on oikeutettu vain henkilö, jonka kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt karanteeniin tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Määräystä karanteenista ei siis voi antaa työterveyslääkäri.

Jos taas jäät omien oireiden vuoksi kotiin sairastamaan, puolisosi sairastuu koronaan tai jäät ulkomaanmatkan jälkeen varmuudeksi kotiin, et ole varsinaisessa karanteenissa ja oikeutettu tartuntatautipäivärahaan.

Kysy päätöksestä päivärahaa varten

Kun koronatestistä on saatu positiivinen tulos, päätöksen tartuntatautipäivärahan hakemista varten pitäisi tulla automaattisesti tiedoksi testatulle ja Kelaan.  Valtakunnallisesta koronainfosta neuvotaan kuitenkin kysymään päätöksestä samalla, kun saa puhelimitse ilmoituksen positiivisesta tuloksesta. Joillakin paikkakunnilla voi olla ruuhkaa, ja siksi todistuksen saaminen voi kestää.

Tartuntatautipäiväraha korvaa täysimääräisesti palkan

Tartuntapäivärahaan ei ole oikeutta, jos teet työsi etätyönä tai olet lomalla, eikä ansionmenetystä synny.

Tartuntatautipäivärahassa ei ole omavastuuaikaa, ja se korvaa täysimääräisesti työstä poissaolon, eristyksen tai karanteenin aiheuttaman ansionmenetyksen. Työntekijän päiväraha määräytyy sen palkan mukaan, jonka hän olisi saanut, jos hän olisi ollut töissä. Yrittäjän päiväraha määräytyy työstä poissaolon alkaessa voimassa olevan YEL- tai MYEL-vuosityötulon perusteella.

Jos sairastuttuaan saa määräyksen karanteenista, etuus kannattaa hakea tartuntapäivärahana eikä sairauspäivärahana. Silloin työnantaja saa täyden palkkakompensaation Kelalta.

Työntekijän kannalta asialla ei aina ole välitöntä vaikutusta, koska usein työehtosopimuksen mukaan sairausajalta maksetaan palkkaa.

 

Teksti: Kirsi Väisänen
Kuva: Shutterstock

Lähteet: Kela, THL

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje