Lyhyet

Peukalo leikkautui irti – työnjohtajalle sakkoja

| Teksti: Helinä Kujala

Katalyyttituotteita valmistavan tehtaan työntekijä loukkasi työtapaturmassa sormensa niin, että peukalo oli osittain amputoitava. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi yrityksen tuotantotyönjohtajan 30 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Tapaturma sattui Laukaassa vuonna 2017. Työntekijä syötti käsin folionauhaa automaattiajolla olleelle esipakanhitsauskoneelle, kun nauhakela putosi lattialle ja purkautui. Työntekijä yritti oikoa nauhaa ja asettaa sitä koneelle, jonka suojakupu oli nostettu ylös. Kun hänen kätensä oli vaara-alueella, leikkuri osui siihen ja peukalo leikkautui irti ensimmäisen nivelen yläpuolelta.

Työpaikalla oli jo useita vuosia käytetty konetta niin, että sen suojakupu oli ylhäällä. Etenkin yksi valmistettava tuote aiheutti hankaluuksia, koska folionauha jumittui usein ja sitä piti oikoa käsin. Tapaturman sattuessa työntekijä oli ensimmäistä kertaa yksin valmistamassa tätä tuotetta. Hän oli ennen sitä saanut kokeneelta työtoverilta opastusta koneen käyttöön.

Koneen turvamekanismi ei toiminut tai se oli tietoisesti ohitettu, ja siksi konetta voitiin käyttää suojakupu ylhäällä. Vuosia aiemmin tämä vaaratekijä oli korjattu, mutta turvalaite ei kuitenkaan ollut toiminut pitkään aikaan ennen tapaturmaa.

Sakkotuomion lisäksi käräjäoikeus velvoitti työnantajayrityksen ja työnjohtajan yhdessä maksamaan työntekijälle vahingonkorvauksia kivusta, särystä sekä tilapäisestä ja kosmeettisesta haitasta. Oikeudenkäyntikulut mukaan lukien korvauksista kertyi maksettavaa 5 000 euroa.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje