Lyhyet

Pitkään jatkuva AHDH-lääkitys mahdollisesti yhteydessä kohonneeseen verenpaineeseen ja valtimotautiin

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

ADHD-tarkkaavaisuushäiriön hoitoon käytetyt lääkkeet saattavat suurentaa riskiä sairastua korkeaan verenpaineeseen ja valtimotautiin. Riski ei ole kovin suuri ja koskee lähinnä pitkiä lääkityksiä, mutta se kannattaa huomioida potilaiden hoidossa.

Ruotsalaistutkijat tekivät havaintonsa tarkastelemalla 280 000:ta vuosina 2007–2020 ADHD-diagnoosin saanutta tai lääkityksen aloittanutta 6–64-vuotiasta. Potilaat olivat keskimäärin 34-vuotiaita, ja heistä 10 000 oli sairastunut johonkin sydän- ja verisuonitautiin.

Analyysin perusteella sairastumisriskit olivat sitä suurempia, mitä pitempään lääkitys oli jatkunut. Riski sairastua korkeaan verenpaineeseen oli 70–80 prosenttia suurempi ja valtimotautiin 50–65 prosenttia suurempi, jos potilas oli käyttänyt ADHD-lääkkeitä yli kolme vuotta. Tämä havaittiin keskimäärin nelivuotisessa seurannassa verrattuna ADHD-potilaisiin, jotka eivät olleet lääkityksellä.

Yhteydet koskivat lähinnä metyylifenidaattia ja lisdeksamfetamiinia ja mahdollisesti atomoksetiinia. Mitkään lääkitykset eivät liittyneet rytmihäiriöihin, sydämen vajaatoimintaan, aivoverenkiertohäiriöihin tai laskimotukoksiin.

ADHD-lääkitykset on yhdistetty verenpainevaikutuksiin aiemminkin, mutta tutkimusten seuranta-ajat ovat olleet lyhyempiä ja tulokset usein ristiriitaisia. Tutkijat suosittavat lääkäreitä kuitenkin huomioimaan tuloksensa etenkin hoitaessaan ADHD-potilaita, joiden lääkitys jatkuu vuosikausia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje