Lyhyet

Putoamissuojauksessa ja väkivallan uhan hallinnassa yhä petraamista

| Teksti: Helinä Kujala

Työsuojeluviranomainen teki lähes 24 000 työsuojelutarkastusta vuonna 2019. Yli viidennes tarkastuksista tehtiin rakennusalalle, ja erityinen huomio kohdistui katto- ja pientalorakentamiseen. Joka toisella katto- ja pientalorakentamiseen suuntautuneella tarkastuksella havaittiin puutteita putoamissuojauksessa ja henkilökohtaisessa suojauksessa.

Myös palvelualojen työpaikoille tehtiin paljon työsuojelutarkastuksia. Havaintojen mukaan työnantajat tiedostivat yhä paremmin velvollisuutensa tunnistaa tilanteita, joihin liittyy väkivallan uhkaa. Tilanteiden ehkäisyssä ja hallinnassa oli kuitenkin vielä parannettavaa.

Teollisuuden työpaikkojen työsuojeluvalvonnassa kokeiltiin viime vuonna ohjaavaa otetta viestimällä työpaikoille sekä ennen että jälkeen tarkastuksen. Kokeilu onnistui Aluehallintoviraston mukaan hyvin. Vaikka kemikaaliturvallisuudessa oli yhä paljon puutteita, puolet työpaikoista alkoi ennakkoon lähetettyjen ohjeiden perusteella panna asioita kuntoon jo ennen tarkastusta.

Työsuojeluviranomainen valvoi myös psykososiaalisia kuormitustekijöitä eri toimialoilla. Noin 10 000 tarkastuksella selvitettiin, onko psykososiaalisia kuormitusta käsitelty työpaikalla. Noin kolmasosassa valvontakohteista psykososiaalista kuormitusta oli tarpeen käsitellä nykyistä laajemmin.

 

Lähde: Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueiden tiedote 14.5.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje