Työhyvinvointi

Rakennusalan työkuorma on tarkastelussa – mestareiden jälkeen valvonta kohdistuu rakentajiin

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock
Kuvassa rakentaja katsoo kahta telineillä työskentelevää rakentajaa.

Tarkastaja Eija Ukkola Pohjois-Suomen aluehallintovirastosta on tarkastanut kymmenkunta rakennusalan organisaatiota tänä vuonna. Valvontakäynneillä on selvitetty rakennusalan toimihenkilöiden psykososiaalista kuormitusta.

Kuormitusta on esiintynyt enemmän isoissa pörssiyrityksissä kuin pienissä perheyrityksissä. Suurissa ja etenkin nopeasti kasvaneissa organisaatioissa tehtävänkuvat ovat epäselvempiä, johdon tuki voi olla riittämätöntä, on tiedonkulun ongelmia, puutteita perehdytyksessä, kiirettä ja keskeytyksiä.

Ukkola kertoo kuitenkin yllättyneensä, miten hyvin perillä yritykset ovat aiheesta. Useilla työpaikoilla on jo havahduttu avainhenkilöiden henkisen kuormittumisen ehkäisyyn. Kilpailu hyvistä mestareista on kovaa, ja yrityksissä koetaan, että työhyvinvoinnin hankkeisiin sijoitettu raha saadaan monin verroin takaisin, kun työntekijät viihtyvät ja puhuvat hyvää työnantajasta.

Kehittämishankkeiden lisäksi myös työparitoiminta saa Ukkolalta kiitosta.

Rakentajien työkuorma otetaan AVIssa tarkasteluun ensi vuonna. Työsuojelun vastuualue aloittaa silloin hankkeen, jonka tavoitteena on vähentää työn haitallista fyysistä kuormitusta. Toiveena on, että tarkastusten ja tiedotuksen avulla työnantajat osaisivat paremmin tunnistaa tuki- ja liikuntaelimiä kuormittavat liian raskaat työt ja vähentää niitä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje