Lyhyet

Raudoitusverkkojen kaatuminen johti työtapaturmaan

| Teksti: Helinä Kujala

Betonielementtejä valmistavassa tehtaassa sattui työtapaturma, jossa raudoitusverkkojen nippu kaatui kahden työntekijän päälle. Verkot painoivat yhteensä noin 1 200 kiloa.

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut yhtiön 8 000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi toimitusjohtaja ja kaksi työnjohtajaa saivat kukin 25 päiväsakon rangaistuksen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Tapaturma sattui lokakuussa 2018, kun kaksi työntekijää oli noutamassa raudoitusverkkoa niin sanotusta A-pukista. Verkkoja säilytettiin siten, että ne nojasivat pukkiin. Nippu kaatui, kun työntekijät olivat ottamassa siitä yhtä verkkoa. Tapaturmaan vaikutti muun muassa se, että pukki oli ylitäytetty ja että verkkoa nostaessaan työntekijöiden oli mentävä verkon alle.

Käsittelyssä tuli esiin, että raudoitusverkkojen nostoon ei ollut erityistä ohjetta. Asianomistajien ja todistajien mukaan tehtaalla oli myös kiireistä tai erittäin kiireistä.

Käräjäoikeus totesi, että työnantajalla on jatkuva velvoite olla selvillä työympäristöstä, työyhteisön tilasta ja siitä, millaisia työtapoja työpaikalla käytetään. Se katsoi työnantajan laiminlyöneen nämä velvoitteet. Lisäksi käräjäoikeus totesi, että kiire on yksi merkittävimmistä työn kuormittavuutta aiheuttavista tekijöistä. Kiire, kireä työtahti ja suuri työmäärä heikentävät työturvallisuutta huomattavasti.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 19.5.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje