Lyhyet

Riskitekijät selittävät noin puolet syöpäkuolemista

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Arviolta puolet syöpäkuolemista on seurausta erilaisista yksilön käyttäytymiseen, ympäristötekijöihin, työaltistukseen tai aineenvaihdunnallisiin seikkoihin liittyvistä riskitekijöistä. Tupakka, alkoholi ja lihavuus ovat edelleen merkittävimmät riskitekijät, tuore tutkimus osoittaa.

Tutkimus perustuu yli 200 maata kattavaan aineistoon ja yli 80 riskitekijän tarkasteluun.

Analyysin perusteella vuonna 2019 noin 50 prosenttia miesten ja 46 prosenttia naisten syöpäkuolemista selittyi kyseisillä riskitekijöillä. Yhteensä tämä tarkoitti 4,5 miljoonaa syöpäkuolemaa ja 105 miljoonaa syövän takia menetettyä tervettä elinvuotta.

Tärkeimmät riskitekijät liittyivät yksilön elintapoihin ja käyttäytymiseen ja etenkin tupakointi, alkoholin käyttö ja lihavuus olivat merkittäviä syöpäkuolemien aiheuttajia. Köyhissä maissa myös suojaamaton seksi oli huomattava syövän riskitekijä.

Syövän aiheuttamat kuolemat yleistyivät noin 20 prosenttia vuodesta 2010 vuoteen 2019. Samana aikana syövän takia menetetyt elinvuodet lisääntyivät noin 17 prosenttia. Suurin muutos tapahtui aineenvaihdunnallisissa riskitekijöissä, jotka ovat nykyään 36 prosenttia yleisempiä.

Tulokset osoittavat, että merkittävä osa syöpäkuolemista voitaisiin estää, jos tunnetut riskitekijät saataisiin vähentymään etenkin köyhissä maissa. Koska riskitekijät selittävät vain puolet tapauksista, panostuksia tarvitaan myös syövän varhaiseen diagnosointiin ja hoitamiseen, tutkijat kirjoittavat.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje