Lyhyet

Sakkoja seksuaalisesta häirinnästä ja muusta epäasiallisesta kohtelusta

| Teksti: Sanna Alajoki

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi tammikuun lopussa varkautelaisen kauppaliikkeen toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä 100 päiväsakkoon, josta hänelle kertyi maksettavaa 7 500 euroa. Lisäksi toimitusjohtajan maksettavaksi tuli oikeudenkäyntikuluja noin 17 000 euroa.

Miespuolinen toimitusjohtaja oli kohdellut seitsemää naispuolista työntekijäänsä epäasiallisesti. Se ilmeni muun muassa epäasiallisena puhutteluna, vähättelevänä suhtautumisena, työterveyshuollon käyttämiseen liittyvinä ristiriitaisina ohjeina, työntekijöiden ulkonäön arvosteluna, uhmakkaana käyttäytymisenä ja seksuaalisena häirintänä. Toimitusjohtaja oli läpsinyt ja puristellut työntekijöitä takapuolista ja rinnoista ja kommentoinut heidän pukeutumistaan, ulkomuotoaan ja kävelytyyliään seksuaalissävytteisesti. Työntekijät jäivät sairauslomille pitkään kestäneen tilanteen kärjistyttyä keväällä 2013.

Toimitusjohtaja kiisti käräjillä syyllisyytensä ja katsoi, että väitteet seksuaalisesta häirinnästä olivat liioiteltuja ja suurenneltuja ja piti tekoja lähinnä huumorina. Näyttö käräjäoikeudessa perustui pitkälti asianomistajien kertomuksiin, koska tapahtumilla ei ollut muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta silminnäkijöitä. Käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtajan toiminta oli ollut tahallista ja se oli jatkunut useita vuosia työntekijöiden ilmoituksista ja reagoinneista ja vaihtumisesta huolimatta.

Asianomistajien vahingonkorvausvaatimukset käsitellään eri oikeusprosessissa. Teot tapahtuivat vuosina 2009–2013. Pohjois-Savon käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

(Lähteenä Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje