Lyhyet

Sakkoja toistuvista työturvallisuuden laiminlyönneistä

| Teksti: Helinä Kujala

Katto- ja ränniremontteja tekevä yhtiö on saanut 20 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta, joka koski putoamissuojausten laiminlyöntiä ja nojatikkaiden käyttöä. Lisäksi Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakkoon ja yksikön päällikkönä tapahtumien aikaan toimineen työnantajan edustajan 15 päiväsakkoon. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Yrityksen eri kaupungeissa sijainneille työmaille tehtiin yhteensä viisi työsuojelutarkastusta vuonna 2017. Kaikilla niistä työskenneltiin katolla ilman kaiteita, telineitä tai muita asianmukaisia putoamissuojauksia. Työskentely tapahtui enimmillään kuuden metrin korkeudessa. Neljällä työmaalla oli myös puutteita tikkaiden käytössä, esimerkiksi nojatikkaita käytettiin pääasiallisena eikä vain tilapäisenä kulkutienä.

Työsuojeluviranomainen oli tehnyt rikosilmoituksen, koska tavanomainen viranomaisohjaus ei tuonut työmaiden turvallisuuteen parannusta. Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja ei ollut valvonut riittävästi työturvallisuusmääräysten noudattamista. Tämä on vaikuttanut siihen, työmailla rikottiin toistuvasti työturvallisuuslainsäädäntöä.

Oikeudessa herätti keskustelua etenkin ryhmänjohtajien eli niin kutsuttujen nokkamiesten rooli. Yritys oli pyrkinyt kouluttamaan heitä esimerkiksi työturvallisuusasioissa.

Käräjäoikeus piti todennäköisenä, että koulutuksesta huolimatta kaikki nokkamiehet eivät olleet sisäistäneet sitä, että heidän olisi tullut antaa asentajille työturvallisuutta koskevia määräyksiä ja että heillä olisi tarvittaessa ollut valta puuttua työskentelyyn. Siitäkään syystä työnantaja ei voinut jättää työturvallisuuden valvontaa yksinomaan yksittäisten ryhmänjohtajien vastuulle.

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 11.2.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje