Työturvallisuus

Siivouksella epidemioiden ehkäisyyn

| Teksti: Kirsi Väisänen

Epidemioiden aikana olisi tärkeää tehostaa työpaikkojen siivousta ja pyyhkiä erityisesti ne pinnat, joihin monet ihmiset koskevat.

– Ammattitaitoinen siivooja taitaa oikeat työtavat, joilla näkymättömät mikrobit voidaan poistaa. Aseptisen työskentelyn avulla siivooja pystyy estämään mikrobien kasvun, poistamaan pinnoilta mahdollisia tauteja kantavia bakteereja ja viruksia ja jopa tuhoamaan ne, siivousteknikko, RTA Niina Kesti toteaa.

Uusi koronavirus tarttuu pisara- ja kosketustartuntana yskiessä ja aivastaessa tai tahrautuneiden käsien ja pintojen välityksellä. Sairaan ihmisen yskiessä tai aivastaessa levittämät pisarat putoavat nopeasti maahan eivätkä kulkeudu metriä kauemmaksi. Koronavirukset voivat säilyä erilaisilla pinnoilla useita tunteja tai jopa päiviä riippuen pintojen materiaalista ja ympäristön olosuhteista, kuten lämpötilasta. Uuden koronaviruksen osalta ei ole vielä saatavilla tutkimustietoa niiden säilyvyydestä ympäristössä.

Työterveyslaitos on laatinut yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kanssa siivousohjeen, jota voi käyttää yleiseen siivoukseen vähentämään tartuntatautien leviämistä ja suojaamaan siivoustyötä tekeviä tartunnoilta.

Yleinen siivousohje kaikenlaisissa tiloissa

  • Siivous suoritetaan puhtaasta tilasta likaisempaan päin. Kaikki usein kosketeltavat pinnat (esim. ovenkahvat, käsinojat, pöytäpinnatvalokatkaisijat, vesihanat) tulee puhdistaa huolellisesti ja usein. 
  • Työpaikkojen julkiset tilat puhdistetaan eri välineillä kuin henkilöstötilat. 
  • Siivouksessa käytetään heikosti emäksistä yleispuhdistusainetta. Saniteettitiloissa voi siivousta tehostaa käyttämällä desinfiointiainetta. 
  • Kädet suojataan käsineillä pintoja puhdistettaessa. Siivouksen jälkeen käsineet joko pestään huolellisesti ja kuivatetaan tai vaihdetaan uusiin.  
  • Yleiskäsineinä voi käyttää esimerkiksi tiiviitä kertakäyttökäsineitä. WC-pönttöjen puhdistukseen on käytettävä pitkävartisia käsineitä, jotka on pidettävä erillään muista välineistä, kunnes ne siivouskierroksen päätyttyä ne pestään huolellisesti vedellä ja pesuaineella. 
  • Siivousvälineet puhdistetaan huolellisesti siivouksen päätyttyä. 
  • Roskakorit pitää päällystää helposti irrotettavilla, vuotamattomilla pusseilla. Roskakorien täyttymistä tulee tarkkailla ja ne saavat täyttyä enintään kolme neljäsosaan tilavuudestaan. Roskakorit tyhjennetään päivittäin varsinkin julkisissa tiloissa. Suljetut roskapussit laitetaan polttoon meneviin sekajätteisiin. 
  • Kädet pestään vedellä ja saippualla kyynärvarsia myöten, kun käsineet on riisuttu. 

Siivousohjeet covid-19-tartunnan saaneen henkilön oleskelutiloihin ja ohjeet, kuinka siivooja voi suojautua tartunnalta löytyvät Työterveyslaitoksen sivulta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje