Lyhyet

Sormiturmasta sakkoja tekniselle johtajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Muovialan työntekijä loukkasi sormensa työskennellessään sulakkeiden kokoonpanolaitteella. Hänen oikean kätensä nimetön sormi jäi puristuksiin sillä seurauksella, että osa siitä oli amputoitava pois. Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut työantajayrityksen teknisen johtajan 25 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Kokonpanolaite oli työnantajan itse valmistama. Koska yksi sulakkeista ei ollut painunut kunnolla kiinni, työntekijä oli oikaissut sulaketta ja käynnistänyt uudelleen koneen, joka oli tehnyt puristusliikkeen. Sormi oli vaurioitunut, koska nimetön sormi oli ollut laitteen päällä peukalon pitäessä sulaketta paikallaan.

Teknisen johtajan mukaan puristumisvaaraa oli pyritty poistaa säätämällä paineilmalla toimivat liikkeet hitaiksi ja voima mahdollisimman pieneksi. Kokonaan koneen aiheuttamaa vaaraa ei ollut kuitenkaan poistettu, minkä perusteella käräjäoikeus katsoi työnantajan laiminlyöneen työn vaarojen merkitysten arviointia. Myös vaara-alueelle pääsyä olisi pitänyt vähintäänkin rajoittaa.

Lisäksi käräjäoikeuden mukaan työntekijän perehdytys ei ollut ollut riittävää, koska tälle ei ollut kerrottu puristumisvaarasta. Asiasta ei ollut mainintaa myöskään koneen käyttöohjeessa.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 7.1.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje