Lyhyet

Koneturvallisuus ontuu pienillä teollisuustyöpaikoilla

| Teksti: Sanna Alajoki

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastajat tarkastivat huhtikuun alussa Lahdessa ja Heinolassa 46 teollisuuden työpaikkaa. Kohteet olivat alle 10 työntekijän yrityksiä. Joukossa oli muun muassa metalli- ja muovialan sekä graafisen alan yrityksiä, puutuotteiden valmistajia sekä huonekalutehtaita.

Tapaturmien torjunnassa oli puutteita 12 työpaikalla, eli joka neljännellä tarkastetuista kohteista. Useimmiten kyse oli suojaamattomasta tai puutteellisesti suojatusta koneesta.

“Puutteiden määrä on iso siihen nähden, että kyse on pahimmillaan suurista työturvallisuusriskeistä. Näiden asioiden tulee olla teollisuuden työpaikoilla kunnossa”, korostaa työsuojelutarkastaja Kari Kosola Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tarkastetuilla työpaikoilla monet luulivat, että koneessa olevat varoitustarrat riittävät takaamaan koneen turvallisen käytön. Luulo on väärä: vaara tulee aina poistaa ensisijaisesti teknisillä toimilla.

Monella työpaikalla koneen suoja oli olemassa, mutta se oli poistettu tai sitä ei ollut asennettu. Jos uuden koneen suoja haittaa työntekoa, sitä ei pidä irrottaa, vaan ongelmasta tulee välittömästi kertoa esimiehelle. Tämä voi ottaa yhteyttä koneen valmistajaan tai maahantuojaan.

“Suoja ei ole mikään ylimääräinen lisäosa, vaan se voi pelastaa ihmisen hengen”, Kosola muistuttaa.

Tarkastuksissa havaittiin myös, että moni työnantaja ei ollut hyödyntänyt työterveyshuollon tekemää työpaikkaselvitystä. Työpaikkaselvityksessä työterveyshuolto antaa työnantajalle toimenpide-ehdotuksia työn ja työpaikan olosuhteiden kehittämiseksi siten, että ne edistävät työntekijöiden terveyttä ja työn turvallisuutta. Moni työnantaja oli jättänyt nämä ehdotukset huomioimatta.

Työpaikkojen työsuojelussa havaittiin myös paljon hyvää. Monella työpaikalla työsuojelu oli otettu kiinteäksi osaksi työpaikan muuta toimintaa: riskit arvioitiin vuosittain tarkasti ja työsuojeluun tarvittavat investoinnit huomioitiin talousarviossa.

 

(Lähteenä Etelä-Suomen työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje