Lyhyet

THL: Ilmavälitteinen koronatartunta on mahdollinen

| Teksti: Kirsi Väisänen

Vaikka uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, on mahdollista, että se voi tarttua myös hengitysilmasta, linjaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos nettisivullaan.

Koronavirustartunnan voi saada altistuessaan pisaroille, kun sairastunut henkilö yskii tai aivastaa. Lähikontaktissa korona voi tarttua myös kosketuksen välityksellä, jos sairastunut on esimerkiksi yskinyt käsiinsä ja on sen jälkeen koskenut toiseen ihmiseen.

Viime aikoina tutkimuksissa on havaittu viitteitä myös siitä, että uusi koronavirus voisi tarttua myös ilmavälitteisesti eli pienten aerosolien muodossa. Tämä tarkoittaa, että yskiessä ja aivastaessa syntyy suurempien pisaroiden lisäksi myös hyvin pieniä pisaroita, jotka voivat jäädä hetkeksi aikaa ilmaan aerosolimuodossa. Tätä ilmavälitteisen tartunnan riskiä pidetään pienempänä kuin pisaratartuntaa, eikä myöskään käytännössä ole toistaiseksi osoitettu, että ilmavälitteinen tartuntareitti olisi yhtä merkittävä.

On vielä epäselvää, kuinka merkittävä leviämisreitti ilmavälitteisyys todellisuudessa on, kuinka kauan virus säilyy ilmassa tartuttamiskykyisenä ja mikä on ilmanvaihdon merkitys tartunnoissa.

Riittävä ilmanvaihto, riittävät etäisyydet ihmisten välillä ja ihmismäärien rajoittaminen samassa tilassa vähentävät mahdollisen ilmavälitteisen tartunnan riskiä arkielämässä, THL ohjeistaa.

Lue myös: Tehostettu ilmanvaihto voi ehkäistä koronatartuntoja

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje