Lyhyet

Tilaajavastuulain tuntemisessa puutteita

| Teksti: Sanna Alajoki
Viime vuonna työsuojeluviranomaiset tekivät noin 1 850 tilaajavastuuseen liittyvää tarkastusta. Tarkastukset kohdistettiin erityisesti rakennusalalle, teollisuuteen, logistiikan alalle, palvelualalle ja alkutuotantoon.
Tarkastuksissa kävi ilmi, että palvelualalla – kaupan, majoituksen ja ravitsemisen aloilla – sekä alkutuotannossa tilaajavastuulain tuntemisessa on vielä paljon parannettavaa. Rakentamisen ja teollisuuden yrityksissä työn tilaajan selvitysvelvollisuutta noudatetaan nyt aiempaa paremmin.
Tilaajavastuulaki  koskee toimintaa, jossa käytetään alihankintaa tai vuokratyötä. Sen tarkoituksena on edistää yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista.
Työn tilaajan on varmistettava, että sen sopimuskumppanit täyttävät lakisääteiset velvoitteensa. Tilaajan on ennen vuokratyö- tai alihankintasopimuksen solmimista hankittava laissa luetellut selvitykset sopimuskumppaneistaan. Tilaajan tulee myös säilyttää selvitykset vähintään kaksi vuotta siitä, kun sopimusta koskeva työ on päättynyt.

Tämän vuoden tammikuuhun mennessä työsuojeluviranomaiset olivat määränneet vuoden 2015 tarkastusten jälkeen laiminlyöntimaksuja 52 tilaajalle, yhteensä noin 255 250 euron edestä. Osa tarkastusprosesseista on vielä kesken, joten summa kasvanee huomattavasti. Toimintaohjeita tilaajavastuutarkastuksilla annettiin noin 1 500.

 

Tilaajavastuuvalvonta vuonna 2015 -raportti (12.2.2016) työsuojeluhallinnon verkkosivuilla.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje