Lyhyet

Kuljetusajoneuvojen työturvallisuus huolestuttaa

| Teksti: Sanna Alajoki

Kun Lappeenrannassa ja Imatralla tarkastettiin toukokuun tehoiskussa kuljetusajoneuvojen nostimia ja nostureita, 32 tarkastetusta ajoneuvosta vain 2 selvisi puhtain paperein.

Kuudessa ajoneuvossa nostimen tai nosturin kuntoa ei ollut tarkastettu moneen vuoteen. Näissä laiminlyönti katsottiin niin vakavaksi, että työsuojeluviranomainen ilmoitti asiasta poliisille.

Kuormausnostureiden määräaikaistarkastukset olivat tekemättä noin puolessa tarkastetuista nostureista. Toinen vakava puute oli öljyvuodot, joita havaittiin viidessä nosturissa.

– Vialliset nostimet ovat liittyneet moneen työtapaturmaan, joten niiden kunnosta on tärkeää pitää huolta. Kyse on myös harmaan talouden torjumisesta, sillä maksullisia tarkastuksia laiminlyömällä ei pitäisi saada kilpailuetua, sanoo työsuojelutarkastaja Ari Pulli Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Lain mukaan kuormausnostureiden määräaikaistarkastukset on suoritettava vuoden välein ja perusteellinen määräaikaistarkastus kymmenen vuoden välein. Ajoneuvossa tulee olla tarkastuksesta asianmukainen pöytäkirja, ja puutteet on korjattava pöytäkirjassa mainitussa määräajassa.

– Öljyvuoto on hälyttävä merkki sylinterien tiivisteiden kulumisista ja vaurioista tai letkujen huonoista liitoksista ja kulumisista. Vuodot tulee korjata heti, sillä ne voivat pahimmillaan aiheuttaa vakavan tapaturman, Pulli toteaa.

Nostimet ovat tänä vuonna yhtenä työsuojeluvalvonnan kohteena niihin liittyvien tapaturmavaarojen vuoksi.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje