Vitsillä sisään: miksi kutsutaan henkilöä, joka asettaa kahvinkeittimen suodatinsuppilon väärin ja sen seurauksena kahvi puruineen tulvii keittiötasolle aiheuttaen kamalan sotkun?
– Mokamasteriksi.
Edellä kuvattu virhe sattui ensimmäisenä aamuna lomaillessani vuokramökillä. Ennen kahvisotkua olin jo kalauttanut kaapinovella itseäni naamaan.
Olenkin sitä mieltä, että vuokramökin keittiöön ei pidä laittaa leveitä yläkaapin ovia. Muutenkin tilasuunnitteluun ja laitteiden valintaan tulisi yhteiskäyttötiloissa panostaa tavallista enemmän. Tuntemattomassa ympäristössä kun on aina vaikeampi toimia ja arvata vaaranpaikkoja.
Kirjoitin tähän lehteen jutun koneturvallisuudesta. Sitä varten keskustelin kolmen asiantuntijan kanssa. He kaikki painottivat ennakoinnin ja riskien arvioinnin tärkeyttä.
Hätäisyys laitteiden kanssa kostautuu. Aina pitäisi etukäteen malttaa ajatella vaaran mahdollisuutta: Ennen huoltoa varmistetaan, että kone on nollaenergiatilassa, ettei se voi käynnistyä kesken työn. Puututaan häiriöiden syihin, eikä tehdä pikaratkaisuja, jotka vain siirtävät korjauksia ja aiheuttavat lisää häiriöitä laitteisiin.
Koneturvallisuuden kouluttaja Markku Ulvinen puhuu koneturvallisuusvelasta. Sitä syntyy, kun tehdään hätäkorjauksia, jotka sitten jäävät pysyviksi ratkaisuiksi. Näitä ”purkkapaikkauksia” ei valvota turvallisuuden näkökulmasta. Asentaja ei saa työhön sellaisia ohjeita, että korjaus täyttäisi koneturvallisuusmääräykset. Niinpä hän tekee asennuksen helpoimmalla mahdollisella tavalla.
Velkojen maksu on tunnetusti hankalaa. Jos on jo pitkään kerrytetty velkaa, se voi onnettomuuden sattuessa tulla maksettavaksi nopeasti ja koitua ylivoimaiseksi tehtäväksi, muistuttaa Ulvinen. Siksi koneet kannattaisi aina häiriöiden ilmaantuessa korjata oikein ja vielä dokumentoida toimenpiteet, jotta tehdyt muutokset olisivat selvillä seuraavia tehtäessä.
Kun kone toimii varmasti häiriöttä ja käyttäjät tuntevat sen toiminnan, tuotanto ei keskeydy turhaan ja myös huolto sujuu mutkattomasti. Puhumattakaan työturvallisuudesta.
Siperia opettaa. Ennen vuokramökin pyykinpesukoneen käynnistämistä ymmärsin jo lukea käyttöohjeet. Kiltisti noudatin myös neuvoa sulkea vesihana ja jättää luukku auki seuraavaa käyttäjää varten.
Tekstin kirjoittaja Kirsi Väisänen on TTT-lehden päätoimittaja.
Mitä mieltä? Kommentoi!