Tänä vuonna 70 vuotta täyttävän Työterveyslaitoksen (TTL) uutena pääjohtajana aloitti elokuun alussa Antti Koivula, 46. Koivula on TTL:n historian viides pääjohtaja ja tehtävässään ensimmäinen tekniikan tohtori. Hänen edeltäjänsä ovat olleet taustaltaan lääkäreitä. Koivula on työskennellyt TTL:ssa vuodesta 2012.
Työterveyslaitos (TTL) ilmoitti tiistaina 25. elokuuta aloittavansa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa 200 työsuhteen päättymiseen.
Mikä on vastaisuudessa TTL:n rooli suomalaisen työelämän kehittämisessä?
”Digitalisaatio määrittelee Suomen kilpailukyvyn, ja se muuttaa radikaalisti työtä. Tarvitaan avarakatseisuutta, luovuutta ja myös kykyä oppia pois vanhasta. Teknologia ja ihminen yhdessä tuottavat yllättäviä ratkaisuja ja myös uudenlaisia tapoja olla vuorovaikutuksessa. Työterveyslaitoksen tehtävä on olla muutoksen tukena ja tarjota myös tutkittua tietoa siitä, mihin ollaan menossa.”
”Suomi on ollut suuryritysten maa, mutta nyt tarvitaan paljon pieniä innovatiivisia yrityksiä. Myös Työterveyslaitoksen on oltava aiempaa enemmän pienten käytössä. Siihen rakennetaan web-pohjaisia palveluita ja -kanavia. Haasteena on luoda yksi ’luukku’, josta yrittäjä voi saada kaiken tarvitsemansa sen sijaan, että tietoa tulee monesta tuutista. Tässä haluamme tehdä yhteistyötä yrittäjäjärjestöjen kanssa.”
Tunteeko TTL riittävän hyvin ”kentän” eli työpaikkojen arjen?
”Työterveyslaitokseen mahtuu monenlaista historiaa, minkä vuoksi työpaikkojen tuntemus vaihtelee hieman eri puolilla isoa taloa. Sitä voi toki parantaa. Kääntyminen entistä enemmän ulos eli asiakkaisiin päin on agendallamme.”
Mitä tapahtuu, jos hallitus vähentää TTL:n valtionavusta aikomansa 5 miljoonaa euroa?
”Kuinka suuria leikkaukset ovat, selviää elo–syyskuussa. Kun luvut tiedetään, sitten keskustellaan, miten asia hoidetaan. Mutta on vaarallinen tie linkittää julkisoikeudellisten yhteisöjen valtionavut tiettyihin poliittisiin mielipiteisiin. Puolueetonta tietoa työelämästä tarvitaan, samoin laajaa yhteiskunnallista keskustelua. Niistä syntyy kartta, jonka pohjalta suunnistetaan. Poliittiset päätökset ovat valintoja, rasteja kartalla, mihin suuntaan mennään.”
Kuva: Työterveyslaitos/Työterveyspäivät 2014
Julkaistu Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 4/2015. Uutista päivitetty 25.8.2015, lisätty tieto: Työterveyslaitos (TTL) ilmoitti tiistaina 25. elokuuta aloittavansa yt-neuvottelut, jotka voivat johtaa 200 työsuhteen päättymiseen.
Mitä mieltä? Kommentoi!