Työturvallisuus

Työ tehdään, jos se on turvallista

TILAAJILLE
Terrafame Oy:ssä työturvallisuus on yrityksen tärkein arvo. Nolla tapaturmaa on pysyvä tavoite, jonka toteutumista edistetään joka päivä.

| Teksti: Sari Okko | Kuva: Terrafame

Terrafamen teollisuusalueella on yksi maailman suurimmista sähköajoneuvojen akuissa käytettävien akkukemikaalien tuotantolinja. Työmaalla liikkuu jättimäisiä kaivoskoneita ja töitä tehdään vaativien prosessien, kemikaalien ja metallimalmin kanssa haastavissakin olosuhteissa säässä kuin säässä.

Turvallisuuspäällikkö ja työsuojelupäällikkö Eeva Nurmi sekä työntekijöiden työsuojeluvaltuutettu Joni Kähkönen istuvat neuvottelupöydän ääressä rauhallisin mielin: työturvallisuus on niin hallussa kuin se ikinä voi olla. Nolla tapaturmaa on talon tavoite, mutta itsekseen se ei toteudu.

– Työturvallisuudessa tekeminen ei lopu koskaan, eikä se tule ikinä valmiiksi, Nurmi ja Kähkönen sanovat.

 

Oikeaan suuntaan hyvällä vauhdilla

Suomessa sattuu vuosittain 120 000 työtapaturmaa, mikä tarkoittaa 330:tä tapaturmaa joka päivä. Kuten Nolla tapaturmaa -foorumi korostaa, tapaturmat eivät ole vahinkoja tai sattumia. Jokaisen tapauksen takaa löytyy syitä, ja kaikki voidaan estää ainakin ajan kanssa. Turvallisuus kuuluu kaikille.

Näin ajatellaan myös Terrafamessa, jossa työskentelee noin 850 työntekijää ja saman verran urakoitsijoita. Yritys on kuulunut Nolla tapaturmaa -foorumiin maaliskuusta 2019. Työturvallisuustyö tuottaa tulosta, jonka mukaisesti tapaturmataajuudesta piirretty graafi kulkee vuosi vuodelta alaspäin.

– Kolmannen kvartaalin tapaturmataajuus LTIFR eli poissaoloon johtaneet tapaturmat miljoonaa työtuntia kohden on 5,1. Tämä kertoo siitä, että hyvää tahtia mennään oikeaan suuntaan. Isossa kuvassa olemme toimialoillamme kärjen tuntumassa, Nurmi sanoo.

 

Turvallisuus alkaa perehdytyksestä

Terrafamessa turvallisuusasiat ennakoidaan töiden suunnitteluvaiheessa. Työtehtävät toteutetaan ainoastaan, jos ne voidaan tehdä turvallisesti.

– Prosessiteollisuudessa ja kaivostoiminnassa on aina riskejä, jos työtä ei ole suunniteltu turvalliseksi. Riskienarvioinnin pitää olla jatkuvaa. Kertaakaan ei voi lipsua tai oikaista, Nurmi korostaa.

– Turvallisuus lähtee laadukkaasta perehdyttämisestä. Tänäänkin meillä on parikymmentä uutta työntekijää perehdytyksessä, mikä tarkoittaa kahtatoista tuntia kolmessa päivässä. Tällä päästään hyvin alkuun. Lisäksi tulevat jatkuvat osastokohtaiset turvallisuusperehdytykset, Kähkönen lisää.

 

Jokainen työtapaturma on turha

Nurmen ja Kähkösen mukaan vaaranpaikkoja voidaan aina taklata, mutta lopulta kyse on asenteesta.

– Työturvallisuuden merkitys ymmärretään päivä päivältä paremmin. Jos vielä jokunen vuosi sitten piti huomauttaa suojalaseista tai kypärästä, tänä päivänä se on todella harvassa, Nurmi sanoo.

Yleisimmät tapaturmat liittyvät kompastumisiin ja liukastumisiin pihamaalla, koneisiin tai portaikoissa kulkemisiin sekä käsiin kohdistuviin osumiin. Vakavammista tapaturmista on sen verran aikaa, etteivät Nurmi ja Kähkönen edes muista.

– Kyllä porukka ymmärtää, että suojaimia käytetään oman terveyden takia ja ohjeet on tehty tekijöitä varten – ei vain siksi, että työnantaja käskee tai ohjeita on kiva kirjoitella. Lähdemme siitä, että jokainen työtapaturma on turha, Kähkönen toteaa.

 

Havainnot kehittävät turvallisuutta

Terrafamessa kaikki tapaturmat ja läheltä piti -tilanteet tutkitaan, jotta vastaavilta tilanteilta vältyttäisiin jatkossa. Säännölliset turvallisuuskokoukset ja -keskustelut, työntekijöiden työn ymmärtämiseen liittyvät tutustumiskäynnit, turvavartit, turvallisuuskampanjat ja otetaan opiksi -materiaalit ovat arkipäivää. Turvallisuusteemaviikon aiheena voi olla esimerkiksi turvallinen koneisiin kulkeminen.

Turvallisuushavaintoja tehdään paljon: viime vuoden lukujen mukaan 1 200. Havainnot huomioidaan, niistä kerrotaan henkilöstön digitaalisessa viikkolehdessä ja niistä myös palkitaan.

– Tavoitteenamme on saada paljon laadukkaita turvallisuushavaintoja, joiden perusteella turvallisuuskulttuuria sitten kehitetään, Nurmi summaa.

 

Työturvallisuus näkyy palkkapussissa

Vuoden 2022 palkittujen turvallisuushavaintojen aiheita olivat muun muassa putoamisvaarat ja tulipalovaarat, liikkuvan kuljettimen vaarallisuus sekä epäsiisteyden ja -järjestyksen aiheuttamat vaarat.

– Näissä havainnoissa korjaavat toimenpiteet tehtiin ennakoidusti jo ennen havainnon kirjoittamista, jos se oli mahdollista ja turvallista. Näin esimerkiksi estettiin putoamisvaaralliselle alueelle pääsy, Kähkönen kertoo.

Työturvallisuus näkyy palkkapussissa. Mikäli työntekijällä ei ole yhtään poissaoloon johtanutta tapaturmaa kuukaudessa, tilille tulee vähän ekstraa, ja jos vastaavia kuukausia on kolme, kukkaroon kilahtaa vielä vähän enemmän lisää.

 

 

– Ennakoimme turvallisuusasiat jo töiden suunnitteluvaiheessa. Tutkimme vaaranpaikkojen perimmäiset syyt sekä kehitämme parhaita turvallisuuskäytäntöjä tekemiemme ja saamiemme huomioiden pohjalta, Eeva Nurmi ja Joni Kähkönen sanovat.

Työturvallisuustyön TOP 5

  1. Työturvallisuuden kultainen sääntö: työ tehdään aina turvallisesti, tai sitä ei tehdä lainkaan.
  2. Noudatamme ohjeita ja käytämme vaadittuja suojaimia, emme oikaise tai kiirehdi.
  3. Työturvallisuusvalvonta, tuvallisuuskeskustelut ja työntekijöiden kohtaaminen työn äärellä.
  4. Asenne ratkaisee – esimerkillä on merkitystä.
  5. Ilmoitamme havaitsemastamme työtuvallisuuspuutteesta – kynnys on matala.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje