Lyhyet

Puutteellinen koneen suojaus johti tapaturmaan ja 10 000 euron sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut 10 000 euron yhteisösakon yhtiölle, jossa sattui käräjöintiin johtanut työtapaturma vuonna 2022. Lisäksi toimitusjohtaja sai 25 ja tuotannon työnjohtaja 15 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Tapaturma sattui, kun työntekijä oli yrittänyt poistaa pesukintaita valmistavasta koneesta tukosta laitteen ollessa käynnissä.  Yli 30 vuotta vanhaan koneeseen oli jälkiasennuksena lisätty pleksisuojia, mutta ne eivät olleet kytköksissä koneen toimintaan. Suojien ylös nostaminen ei siten pysäyttänyt konetta, eivätkä suojat estäneet koneen vaara-alueelle pääsyä. Yhdessä koneen suojista oli myös aukko, josta oli pääsy vaara-alueelle.

Työnantaja oli ohjeistanut aina sammuttamaan koneen tukoksen poistamisen ajaksi. Työsuojelutarkastuksessa saadun selvityksen mukaan työpaikalla oli kuitenkin ollut tapana pitää koneen suojuksia poissa paikoiltaan eikä työnantaja ollut puuttunut tähän käytäntöön.

Työpaikalla koneelle tehdyssä vaarojen arvioinnissa ei ollut huomioitu koneen suojiin liittyviä puutteita eikä tukosten poistamiseen liittyvää vaaraa. Lisäksi työnantajalla ei ollut koneen huolto- ja käyttöohjeita.

Koneessa oli ollut usein tukoksia, ja niitä oli poistettu koneen ollessa käynnissä, suojat nostettuina yläasentoon. Työnjohtaja oli myös ollut tietoinen tavasta ajaa konetta. Käräjäoikeus katsoi, että yhtiössä oli laiminlyöty myös työolojen jatkuva seuranta ja havaittuihin epäkohtiin puuttuminen.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (26.4.2024).

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje