Lyhyet

Työnantajalle ehdollista vankeutta törkeästä kiskonnasta

| Teksti: Helinä Kujala

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut ravintolayrityksen edustajan 6 kuukauden ja 15 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä kiskonnasta. Kyseessä ovat yhden työntekijän palkanmaksuun liittyvät laiminlyönnit, joiden seurauksena yhtiön edustajan on maksettava työntekijälle vahingonkorvausta palkkasaatavista ja henkisestä kärsimyksestä.

Yritys oli palkannut ulkomaalaisen työntekijän ensin harjoittelijaksi ja sitten ravintolatyöntekijäksi vuonna 2016. Työntekijä ei ollut saanut lainkaan palkkaa harjoitteluajalta kolmeen kuukauteen.

Lisäksi työntekijä kertoi muun muassa joutuneensa palauttamaan käteisenä suuren osan palkastaan työntekijälle kuukausittain. Hän sanoi tehneensä paljon ylitöitä ja työskennelleensä ilman vapaapäiviä. Työsuhteen alkaessa hän oli kielitaidoton ja oleskellut Suomessa vasta lyhyen aikaa.

Käräjäoikeudessa työnantajan näkemys poikkesi työntekijän kertomuksesta. Työaikakirjanpitoa ei ollut saatavilla.

Ylitöiden tekeminen ja palkanosan palauttaminen jäivät oikeudessa riittävällä varmuudella toteen näyttämättä. Sen sijaan osoitetuksi tuli, että työntekijälle maksetut palkat eivät olleet alan työehtosopimuksen mukaisia. Noin vuoden kestäneen työsuhteen ajalta maksamatta oli jäänyt noin 14 500 euroa.

Käräjäoikeus katsoi työnantajan edustajan käyttäneen hyväksi työntekijän taloudellista ja muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa ja ymmärtämättömyyttä. Pitkähkön ajan jatkunut menettely oli aiheuttanut työntekijälle tuntuvaa vahinkoa ja täytti näin törkeän kiskonnan tunnusmerkit.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 18.2.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje