Lyhyet

Työntekijä loukkaantui telaketjun pudottua – sakot tuotantopäällikölle

| Teksti: Helinä Kujala

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut koneita valmistavan yrityksen tuotantopäällikölle 15 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Yrityksessä sattui vuonna 2021 työtapaturma, jossa 500 kiloa painava telaketju putosi työntekijän käden päälle. Hän oli nostanut telaketjua siltanosturilla trukkilavalta ja asettanut puukapulaa lavan ja telaketjun väliin, kun telaketju luisui raputarraimesta ja putosi alas.

Käräjäoikeuden mukaan käytetty työtapa ja nostoapuväline olivat vaaralliset. Vaikka kyseinen työtapa oli toisen yrityksen ohjeistama, työnantajayrityksen edustajien vastuulla olisi ollut suunnitella nostotyö ja arvioida siihen liittyvät vaarat. Käräjäoikeus tosin katsoi myös, että tapaturma aiheutui osin työntekijän omasta ohjeistuksen vastaisesta toiminnasta.

Myös työnjohtajana toiminut henkilö tuomittiin samoista rikoksista kuin tuotantopäällikkö, mutta hänen laiminlyöntinsä katsottiin niin lieviksi, ettei hän saanut rangaistusta. Yhteisösakkovaatimus yritystä kohtaan jätettiin tuomitsematta.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (7.2.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje