Lyhyet

Hitsaaja loukkaantui teräsrakennetta nostaessaan

| Teksti: Helinä Kujala

Metalliyrityksen työntekijä loukkaantui nostotyöhön liittyneessä työtapaturmassa. Tapaus sattui Iisalmessa keväällä 2020.

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut yrityksen tuotannonohjaajalle 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Lisäksi työnantajan on maksettava työntekijälle yhteensä 18 500 euroa vahingonkorvauksia ja oikeudenkäyntikuluja.

Tapaturma oli sattunut vuokratyöntekijänä työskennelleelle virolaiselle hitsaajalle. Hän oli hitsannut suureen teräsrakenteeseen nostolenkin, josta hän oli nostanut rakennetta nosturilla. Nostolenkin hitsaussauma oli pettänyt, ja teräsrakenne oli pudonnut lattialle. Pudotessaan se oli osunut lattialla olleeseen toiseen teräsrakenteeseen, joka oli osunut vuokratyöntekijään.

Nostotyön tapaturmat ovat usein vakavia

Käräjäoikeus katsoi tuotannon esihenkilön laiminlyöneen nostotyön huolellisen suunnittelun. Nostolenkkien lukumäärä ja kiinnitystapa olisi pitänyt mitoittaa niin, että ne kestävät nostettavan kappaleen painon.

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen muistuttaa, että nostotyöstä on aina tehtävä riittävän yksityiskohtainen suunnitelma, johon sisältyy vaarojen arviointi ja suunnitelma vaarojen poistamiseksi. On huomattu, että sellaisilla työpaikoilla, joilla työnantaja ei huolehdi nostotyön asianmukaisesta suunnittelusta, sattuu tapaturmia. Ne johtavat usein työntekijän vakavaan vammautumiseen ja toisinaan jopa kuolemaan.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 5.1.2023

Kommentit

  1. Jos nimenomaan hitsisauman pettäminen viittaa hitsaajan pätemättömyyteen. Kyllä nämä lehtijutut pitäisi perustua ammattikunnan tekemiin selontekoihin. Oliko kyseessä esim VTT pyydetty tutkimaan ko. onnettomuuden syytä? Oliko hitsaajalla ammattipätevyys ajan tasolla?

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje