Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut kalustevalmistajan toimitusjohtajalle 30 päiväsakkoa ja tuotantopäällikölle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Kyse on yrityksessä vuonna 2022 sattuneesta työtapaturmasta, jossa työntekijän sormi jäi puristuksiin tapituskoneen iskupuristimen alle.
Vastaajat katsoivat voineensa olettaa koneen CE-merkinnän perusteella, että koneen valmistaja oli tehnyt voitavansa puristumisvaaran estämiseksi. Työnantaja oli torjunut jäännösriskiä koneen varoitusmerkinnöillä sekä perehdyttämällä työntekijä turvallisiin työmenetelmiin.
Koneen CE-merkintä ei vapauttanut vastaajia työturvallisuusvastuusta. Käräjäoikeus katsoi, että vastaajien olisi pitänyt parantaa koneen turvallisuutta suojauksin, jotka estävät käden ajautumisen puristimiin työliikkeen aikana. Koneella oli ennen työtapaturmaa ollut vaaratilanteita, mutta riittäviin toimiin oli ryhdytty vasta työtapaturman jälkeen.
Koneen CE-merkintä ei vapauta työnantajaa työturvallisuusvastuusta
Lakimies Matti Suontausta Lounais-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan on ryhdyttävä riittäviin toimiin työpaikalla havaittujen riskien poistamiseksi. Ensisijaisesti on estettävä vaara-alueelle pääsy laitteen rakenteeseen tai ympäristöön liittyvillä teknisillä toimilla. Jos tämä ei ole mahdollista, työvälineen käytön turvallisuus tulee varmistaa opastuksella, varoituslaitteilla, turvamerkeillä ja henkilönsuojaimilla.
Tässäkin tapauksessa vaara-alueelle pääsy olisi ollut mahdollista estää. Laitteen käyttöönottajalla on sinänsä oikeus luottaa siihen, että vaatimustenmukainen ja CE-merkitty kone täyttää ominaisuuksiltaan kansalliset määräykset. CE-merkintä ja vaatimustenmukaisuusvakuutus eivät kuitenkaan yksinään ole riittävä tae koneen turvallisuudesta.
Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (30.5.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.
Mitä mieltä? Kommentoi!