Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut konepajayhtiölle 15 000 euron yhteisösakon. Lisäksi konepajan toimitusjohtajalle ja tuotantojohtajalle tuomittiin kummallekin 20 päiväsakkoa kahdesta työturvallisuusrikoksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Yrityksessä sattui vuonna 2019 työtapaturma, kun työntekijä hioi käsin hiomapaperilla työstökoneessa pyörivää kappaletta. Hänen käsineensä ja sen seurauksena myös kätensä takertuivat kappaleeseen kiinni. Vaarallinen työtapa oli mahdollinen, koska työstökeskuksen turvakytkin oli poistettu käytöstä.

Toinen rikos liittyi seuraavana vuonna 2020 työsuojelutarkastuksessa tehtyyn havaintoon, jonka mukaan yrityksen useasta työstökeskuksesta oli turvakytkin rikki tai ohitettu.

Oikeudessa keskusteltiin siitä, oliko toimitusjohtaja tietoinen vaarallisesta työtavasta ja kytkimien puuttumisesta. Hän itse kielsi syytteet. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi toimitusjohtajan tienneen asiasta, ja lisäksi hänellä oli kokonaisvastuu yhtiön työturvallisuudesta.

Jos turvakytkin olisi toiminut, työntekijä ei olisi voinut avata työstökeskuksen kantta ja hioa kappaletta käsin koneen käydessä. Työnantajan tulee valvoa, että työpaikan koneet ovat turvalliset ja että työntekijöiden mahdollisiin vaarallisiin työtapoihin puututaan, työsuojeluviranomainen muistuttaa.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 21.9.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje