Kylmä vuodenaika on käsillä. Sääolosuhteista huolimatta päiväkodeissa ulkoillaan päivittäin, ja lastenhoitajat tarvitsevat monenlaisia säänkestäviä vaatteita ja jalkineita työssään. Lasten kanssa touhutessa vaatteet likaantuvat, niitä joutuu pesemään usein ja ne kuluvat nopeasti.
Varhaiskasvatuksen ammattilaisista on pulaa. Palkka on pieni, ja laadukkaat ulkoiluvaatteet ja jalkineet ovat kalliita. Kasvatusaloja edustavat ammattijärjestöt Tehy ja SuPer ovat jo vuosia esittäneet vaaterahaa varhaiskasvatuksen työntekijöille.
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer selvitti alkuvuodesta jäsenkyselyn avulla kasvatusalojen jäsenten kokemuksia työpaikan riskien arvioinnista sekä vuodenaikoihin liittyvästä varautumisesta ja suojautumisesta varustein.
Vastaajista 92 prosenttia ilmoitti, ettei työnantaja maksa työssä käytettävistä vaatteista tai työkengistä.
Puutteelliset varusteet ovat myös vaaratekijä
SuPerin kyselyssä tuli esille puutteellinen vaarojen ja riskien arviointi. Vastaajista alle puolet kertoi, että heidän työpaikallaan on tehty vaarojen ja riskien arviointi. Lähes puolet ei osannut sanoa, onko riskien arviointia tehty.
Puolet vastaajista kertoi, että vaihtelevat sääolosuhteet oli tunnistettu riskitekijänä. Jos muuttuvia sääolosuhteita pidettiin riskitekijänä, 97 prosentin mukaan se ei kuitenkaan vaikuttanut työnantajan suhtautumiseen työvaatehankintoihin.
Vuoden 2023 aikana on uutisoitu joidenkin kuntien lisänneen vaaterahan budjettiinsa. Työvaatteiden hankintaan tarkoitettu korvaus on ollut melko pieni: sitä on eri kunnissa maksettu työntekijää kohti 55–150 euroa vuodessa. Hoiva-alan ammattilaisten verkkolehti Super uutisoi vasta pohjoispohjanmaalaisen Vaalan maksavan kertaluonteisen 250 euron korvauksen työvaatteiden hankkimiseen. Kunnanvaltuusto päättää sen jatkosta myöhemmin.
Toivottavasti Vaalan kunta on edelläkävijä tässä asiassa ja toiset seuraavat perässä!
Tämä olisi myös yksi keino houkutella alalle työntekijöitä, kertoisi arvostuksesta varhaiskasvatusta kohtaan!