Lyhyet

Vakavasta työtapaturmasta iso lasku yritykselle

| Teksti: Helinä Kujala

Muovipakkauksia valmistavan yrityksen työntekijä loukkaantui vakavassa työtapaturmassa tammikuussa 2019. Hänen kätensä oli jäänyt puristuksiin suojaamattoman paperiradan telojen väliin.

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut yhtiön 30 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yrityksen tuotantojohtaja sai työturvallisuusrikoksesta 30 päiväsakon ja työnjohtaja 10 päiväsakon rangaistuksen. Vastaajien on myös maksettava yhteisvastuullisesti 47 000 euron vahingonkorvaukset vammantuottamuksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Työntekijä oli ollut tekemässä valmistelevia töitä päällystyskoneen painoyksikön luona. Painoyksikkö oli ollut pysäytettynä, mutta sen vieressä päällystyskoneen toiselle painoyksikölle menevässä s-vetoryhmässä oli ollut paperirata ajossa. Työntekijä oli vetänyt seinällä olevasta letkukelasta vesiletkua saadakseen sen ylettymään painoasemalle asti. Hän oli horjahtanut vasten kuljetinrataa, minkä seurauksena kuljetinrata ja pyörivä tela olivat vetäneet hänen oikean kätensä telojen väliin puristuksiin. Radan nopeus oli noin 180 metriä minuutissa.

Työntekijä ei ollut ylettynyt koneen hätäpysäyttimeen mutta hän oli ehtinyt painaa linjan ryömintäpainiketta, mikä hiljensi radan nopeuden noin 9 metriin minuutissa. Tämän jälkeen hän oli saanut revittyä kätensä puristuksista.

Turvallisuuspuutteet olivat olleet tiedossa

Käräjäoikeuden määrittämään yhteisösakon suuruuteen vaikutti se, että työsuojeluviranomainen oli jo vuodesta 2015 lähtien antanut yhtiölle useita koneturvallisuutta koskevia korjausehdotuksia. Turvallisuuspuute oli havaittu myös koneelle tehdyssä riskinkartoituksessa 2017, mutta sitä ei ollut korjattu eikä myöskään huomioitu riittävästi työntekijän perehdytyksessä.

Työnantajan tulee huolehtia ensisijaisesti teknisin ratkaisuin siitä, ettei työntekijöiden ulottumisalueella ole vaarallisia kohteita, muistuttaa työsuojeluviranomainen. Työntekijälle annettavat turvallista työskentelyä koskevat ohjeet, käskyt ja kiellot ovat tässä mielessä toissijaisia.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 23.4.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje