Lyhyet

Välimeren ruokavalio saattaa ehkäistä dementiaa perimästä riippumatta

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Riski sairastua dementiaan näyttäisi olevan tavallista pienempi, jos ruokavalio on lähellä Välimeren alueen perinteistä ruokavaliota. Tuoreet tulokset viittaavat lisäksi siihen, että terveellinen ja monipuolinen ruokavalio hyödyttää myös niitä potilaita, jotka ovat alttiita dementialle perimänsä vuoksi.

Perinteinen Välimeren ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, oliiviöljyä, pähkinöitä, hedelmiä, kalaa ja täysjyväviljoja sekä vähänlaisesti punaista lihaa, makeisia ja teollisia viljoja.

Tutkimuksessa käytettiin Iso-Britannian biopankkiaineistoja, joista poimittiin 60 000 osallistujan terveys- ja geenitiedot. Keskimäärin yhdeksänvuotisen seurannan aikana 880 osallistujaa sairastui dementiaan.

Kun osallistujat jaettiin ryhmiin heidän ruokavalioidensa perusteella, riski sairastua dementiaan oli 23 prosenttia pienempi osallistujilla, joiden ruokavalio oli välimerellisin. Tämä havaittiin verrattuna epäterveellisimmin ruokaileviin.

Yhteys näkyi myös potilailla, joiden geneettinen sairastumisriski oli suuri.

Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös aiemmin, mutta havainnot olisi silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa. On esimerkiksi mahdollista, että epäterveellinen ruokavalio saattoi osalla potilaista olla seuraus dementiasta. Myös perimän vaikutuksia koskevat tulokset kaipaavat lisäselvityksiä.

Tutkimus on julkaistu BMC Medicine -lehdessä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje