Lyhyet

Vuokratyö valvonnan kohteena 2018

| Teksti: Helinä Kujala

Vuokratyön turvallisuus on tänä vuonna työsuojeluviranomaisen erityisen valvonnan kohteena sekä Suomessa että muissa EU-maissa. Suomessa tehdään noin 200 tarkastusta sekä henkilöstövuokrausyrityksiin että vuokratyötä käyttäviin yrityksiin.

Henkilöstövuokrausyrityksissä valvonnan tavoitteena on varmistaa työturvallisuuden hallintajärjestelmien toimivuus. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, miten ennalta ehkäisevä työterveyshuolto toimii vuokratyöntekijöillä. Käyttäjäyrityksissä valvotaan, miten hyvin toteutuvat työturvallisuusvastuu sekä tiedonvaihto vuokratyönantajan ja käyttäjäyritysten välillä.

– Ennen tarkastusta työpaikoilla toteutetaan Webropolilla valvontakysely, jossa selvitetään vuokratyövoiman käyttöön liittyviä asioita, kertoo kampanjan hankekoordinaattorina Suomessa toimiva Miia Kulmala.

EU:ssa tehtyjen tutkimusten mukaan vuokratyötä tekevät ovat usein nuoria, vähän koulutettuja ja heille tapahtuu keskimääräistä enemmän työtapaturmia.

–  Työtapaturmien suureen määrään nähdään syyksi se, että vuokratyöntekijät ovat usein uusia henkilöitä sekä työssä että työpaikalla ja heillä on työn riskeistä vähemmän tietoa kuin käyttäjäyrityksen omilla työntekijöillä. Lisäksi työsuhteen lyhyen keston vuoksi vuokratyöntekijä ei usein ole työturvallisuusasioiden osalta samassa asemassa käyttäjäyrityksen omien työntekijöiden kanssa, Kulmala toteaa.

EU:ssa hanketta koordinoi johtavien työsuojelutarkastajien komitea. Suomessa hankkeesta vastaa aluehallintoviraston eli AVIn työsuojelun vastuualueet.

(Lähteenä Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje