Lyhyet

Yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta rengastehtaassa

| Teksti: Helinä Kujala

Nokian Renkaat Oyj on saanut 30 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön työnjohtaja tuomittiin 25 päiväsakon ja kaksi muuta esimiestä 40 päiväsakon rangaistukseen samasta rikoksesta.

Kyse on heinäkuussa 2015 renkaanvalmistuslinjalla sattuneesta työtapaturmasta. Työntekijä ohjasi käynnissä olevaa niin sanottua innerikalvoa käsin hihnakuljettimen yläpuolella olevan painotelan alle, kun hänen kätensä joutui painotelan ja hihnakuljettimen hihnan väliseen puristumiskohtaan. Työntekijä sai kitkan vuoksi palovammoja, kun hänen kätensä ja vartalonsa painuivat liikkuvaa hihnaa ja sillä olevaa kumikalvoa vasten.

Hihnakuljettimen vaarallisia liikkuvia osia ei ollut suojattu, ja hätäpysäyttimet oli sijoitettu niin, että linjaa ei voinut pysäyttää vaarakohdasta. Pirkanmaan käräjäoikeus katsoi, että tapauksessa oli rikottu työturvallisuusmääräyksiä vaarojen selvittämisen ja niiden merkityksen arvioinnin sekä konesuojauksen osalta. Tapaturman jälkeen työnantaja on parantanut linjan turvallisuutta muun muassa asentamalla turvavaloverhon alemman painotelan eteen kuljetinhihnan yläpuolelle.

Pirkanmaan käräjäoikeus totesi, että koneessa on ollut hätäpysäytystoimintoja, se on ollut CE-hyväksytty ja sille on annettu vaatimustenmukaisuusvakuutus. Siitä huolimatta koneen pysäytystoiminto on puuttunut koneen välistä, jonne loukkaantunut oli ajautunut. CE-merkintä tai vaatimustenmukaisuusvakuutus eivät sellaisenaan ole riittävä tae koneen turvallisuudesta.

Kärääoikeus antoi tuomionsa joulukuussa 2017.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje