Lyhyet

Yritykselle ja johdolle sakot työharjoittelijan tapaturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Keski-Suomen käräjäoikeus on tuominnut metallialan yritykselle 5 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön toimitusjohtajalle, työnjohdon esihenkilölle ja työjohtajalle tuomittiin päiväsakkoja.

Yrityksessä sattui vuonna 2021 tapaturma, jossa loukkaantui alaikäinen, työharjoittelussa ollut nuori. Hän oli ollut siirtämässä levyaihioita levykärryllä, kun kärryt kaatuivat ja osa levyistä putosi hänen päälleen.

Yritys oli valmistanut levykärryt itse, ja tapaturman tutkinnassa niiden turvallisuudessa havaittiin puutteita. Kärryt olivat kiikkerämmät kuin työpaikalle aiemmin ulkopuolelta hankitut kärryt, joita oli käytetty valmistuksessa mallina. Omavalmisteisten kärryjen käytössä oli aiemmin jo sattunut läheltä piti -tilanteita, joista silloinen työnjohtaja ei ollut ilmoittanut eteenpäin.

Käräjäoikeuden mukaan toimitusjohtajan olisi kuulunut tehdä tai teettää omavalmisteisiin kärryihin vaarojen arviointi, huolehtia käyttöohjeiden laatimisesta ja saatavuudesta sekä valvoa riittävän tarkasti, että hänen alaisensa noudattavat työturvallisuusvelvoitteitaan.

Työharjoittelija ei ollut saanut riittäviä opastusta ja perehdytystä, mikä olisi ollut työnjohtajan vastuulla. Lisäksi työnjohtajan esihenkilön olisi pitänyt varmistaa, että perehdytys työn vaaratekijöihin hoidetaan asianmukaisesti.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että myös riskittömiksi miellettyjen työvälineiden vaarat pitää arvioida järjestelmällisesti. Työntekijöiltä kerättävät havainnot mahdollisista turvallisuuspuutteista on oiva osa vaarojen arviointia mutta eivät yksinään täytä työturvallisuussäännösten vaatimuksia.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (7.2.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje