Lyhyet

Kärkisorvilla sattunut tapaturma vei työnantajan käräjille

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Mustasaaressa toimivalle yhtiölle 2 500 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Yhtiössä sattui vuonna 2020 työtapaturma, jossa työntekijä loukkaantui kärkisorvia käyttäessään. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajalle ja silloiselle työnjohtajalle 20 päiväsakkoa kummallekin. Käräjäoikeus antoi tuomionsa toukokuussa 2024, ja se on lainvoimainen.

Työntekijä oli valmistanut sorvilla työkalua varsinaista työtään eli hitsausta varten. Hiomapaperi oli kulkenut hiottavana olleen työkappaleen takaa, ja työntekijä oli pitänyt hiomapaperin päistä kiinni. Onnettomuus sattui, kun hiomapaperi tarttui kiinni työkappaleeseen ja pyöri sen ympärille vetäen työntekijän käden mukanaan.

Käräjäoikeus piti työnantajan toimintaa puutteellisena, mitä tulee esimerkiksi vaarojen selvittämiseen ja arviointiin, työntekijöiden opetukseen ja ohjaukseen, kärkisorvin käyttöohjeiden hankintaan ja päivittämiseen sekä työolosuhteiden ja työtapojen jatkuvaan valvontaan. Kyseinen työtapa oli ollut työpaikalla yleinen, eivätkä työnjohtaja ja toimitusjohtaja tienneet sen olevan kielletty. Myös työnjohtovastuun delegointi oli laiminlyöty, koska sekä työnjohtaja että toimitusjohtaja olivat tapaturman aikaan lomalla eikä sijaista ollut nimetty.

Kärkisorvilla käsin hiominen voi aiheuttaa vakavia vammoja

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että sorvilla hiominen siten, että hiomapaperia pidetään käsissä, on hyvin vaarallista ja siksi kiellettyä. Vastaavanlainen työtapa on aiemmin johtanut vakaviin vammoihin ja jopa kuolemaan. Työnantaja vastaa siitä, että työntekijöille annetaan opetusta kyseisen työtavan kiellosta ja että työntekijät ohjataan käyttämään turvallisia työmenetelmiä. Ei riitä, että työnantaja luottaa työntekijöiden koulutukseen tai aiempaan kokemukseen.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (10.6.2024).

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje