Elementtikuormien purkutyö on viikolla 36 (4.–10. syyskuuta 2017) työsuojeluviranomaisen tehovalvonnassa Etelä-Suomessa. Valvontaa tehdään rakennustyömailla, joissa puretaan suuria elementtejä kuljetusajoneuvoista.

Elementtikuormien purkuun liittyy suuri putoamisriski ja riski jäädä kaatuvan elementin alle. Vakavia tapaturmia on sattunut paljon.

”Purkutyötä tehdään hyvin usein niin, että työntekijä seisoo yli kaksi metriä korkealla betonielementtikuorman päällä ilman minkäänlaista putoamissuojausta. Tällöin vakavan tapaturman tai jopa kuoleman riski on olemassa”, sanoo ylitarkastaja Jari Nykänen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Tehovalvonnassa käydään läpi huomattava osa Etelä-Suomen rakennustyömaista. Jos puutteita ilmenee, päätoteuttaja ja työnantaja velvoitetaan laittamaan elementtikuormien purkutyön turvallisuus kuntoon määräajassa. Määräajan umpeuduttua varmistetaan, että annettuja velvoitteita on noudatettu.

”Kaikkia viranomaisen käytössä olevia keinoja tullaan tarvittaessa käyttämään, jotta asia saadaan kuntoon”, Nykänen toteaa.

Perusvalvonta ei riittänyt

Tehovalvontaan päädyttiin, koska asia ei ole korjaantunut tavanomaisella valvonnalla ja yhteistyöllä.

Kuormien purkutyöstä on jo vuosien ajan annettu runsaasti viranomaisohjeistusta. Aiheesta on myös käyty useita keskusteluja rakennus- ja kuljetusalan toimijoiden kanssa. Tämä ei ole kuitenkaan tuottanut tulosta, vaan purkutyötä tehdään edelleen paljon ilman putoamissuojauksia. Lisäksi elementtien koko on kasvanut, mikä on tuonut uusia riskejä niiden varastointiin.

”Viime vuonna pelkästään Etelä-Suomen alueella sattui elementtikuormien purussa kolme vakavaa putoamistapaturmaa. Kaikissa oli taustalla vakavia työturvallisuuden laiminlyöntejä, ja ilmoitimme tapaukset poliisille esitutkintaa varten”, Nykänen kertoo.

Elementtien käsittelyssä on sattunut myös kuolemaan johtaneita tapaturmia. Helsingissä menehtyi vuonna 2012 rakennusmies, kun kuorman purkuvaiheessa puuelementit kaatuivat hänen päälleen. Vuonna 2015 kaksi työntekijää kuoli kaatuneen betonielementin alle, toinen Rovaniemellä ja toinen Inkoossa.

Elementtien purkutyössä työntekijän putoaminen tulee estää ensisijaisesti rakenteellisin ratkaisuin, kuten telineillä. Toissijainen keino ovat työntekijöiden käytössä olevat putoamissuojaimet eli valjaat.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje