Lyhyet

Esimies pitää vastuuttaa hyvinvoinnin johtamiseen

| Teksti: Sanna Alajoki

“Esimiesten rooli strategisessa hyvinvoinnissa on kiistaton. Esimiesten työssä ja toimenkuvassa strateginen hyvinvointi, työhyvinvointi, on kuitenkin mukana vain, jos esimiehille on määritetty selkeä vastuu organisaatiossa.” Näin toteaa Ossi Aura, Suomen Terveystalon työhyvinvoinnin tutkimus- ja kehitysjohtaja sekä strategisen hyvinvoinnin ja työhyvinvoinnin tutkija.

Julkisella sektorilla esimiesten työhyvinvointivastuu on määritetty yleisimmin kuin yksityisellä sektorilla: valtion organisaatioista sen on tehnyt 69 prosenttia ja kuntatyöpaikoista 53 prosenttia.

Heikoin tilanne on kuljetuksen ja rakentamisen toimialoilla, joilla vain noin 30 prosenttia organisaatioista on asettanut esimiehille vastuun alaisten työhyvinvoinnista. Auran mukaan kehitettävää on erityisesti näiden toimialojen pienissä yrityksissä. Hänen mielestään yksityinen sektori voisi ottaa työhyvinvointivastuun määrittämisessä valtiosta mallia.

“Esimiesvastuun määrittäneet organisaatiot arvioivat tulokset paremmiksi esimiestyössä, työkyvyssä, sairauspoissaoloissa ja ilmapiirissä – verrattuna siis organisaatioihin, joissa esimiesvastuuta ei ollut.”

Esimiehille määritetty vastuu strategisessa hyvinvoinnissa on yleistynyt viiden vuoden seurantajakson aikana. Aura perustaa tulokset tutkimukseen, johon on osallistunut johtajia ja henkilöstöpäälliköitä hieman alle 2 000:sta organisaatiosta vuosina 2009–2014.

(Lähteenä Ossi Auran blogi.)

 

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje