Lyhyet

Hiekoituskone ruhjoi käden – yhteisösakko yritykselle

| Teksti: Helinä Kujala

Kiinteistöpalvelun työntekijä loukkasi vakavasti käsivartensa, kun hänen kätensä jäi hiekoituskoneen telamurskaimen ruhjomaksi. Hyvinkään käräjäoikeus tuomitsi yritykselle 30 000 euron yhteisösakon. Lisäksi yksikön päällikkö ja palvelupäällikkö saivat 30 päiväsakkoa ja työnjohtaja 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Tapaturma sattui Nurmijärvellä helmikuussa 2017, kun työntekijä puhdisti käyttämäänsä hiekoituskonetta ja poisti käsin koneeseen jäänyttä hiekkapaakkua. Koneessa ei ollut siihen kuuluvaa suojaritilää.

Käräjäoikeus katsoi, että koneeseen olisi turvallisuuden takaamiseksi pitänyt asentaa suojaritilä eikä vain varoittaa työntekijää vaarasta. Yrityksessä ei myöskään ollut jatkuvaa, systemaattista
työtapoihin ja esimerkiksi vanhoihin laitteisiin kohdistuvaa työturvallisuuden seurantaa.

– Koneiden käyttöä koskevat työturvallisuussäännökset lähtevät rakenteellisten ratkaisujen ensisijaisuudesta. Turvallisuutta ei siis voi jättää ainoastaan sen varaan, että työntekijät noudattavat turvallisuusohjeita, Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelulakimies Anna Tiainen painottaa.

Käräjäoikeus antoi tuomionsa syyskuussa 2018.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje