Lyhyet

Hotelliyritys sai tuomion kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Alavudella toimivan hotelli-ravintolayrityksen 5 000 euron yhteisösakkoon. Yhtiön toimitusjohtaja sai 80 päiväsakon ja hallituksen jäsen 65 päiväsakon rangaistuksen. Heidät tuomittiin kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä, työaikarikkomuksesta ja rekisterimerkintärikoksesta. Lisäksi toimitusjohtajan tuomittiin yrityksestä yllyttää perättömään lausumaan.

Hotelli-Ravintola Alavus 66 Oy:ssa oli teetetty kahdella ulkomaalaislähtöisellä työntekijällä huomattava määrä ylitöitä ilman työehtosopimuksen mukaisia korvauksia tai lisiä sekä lakisääteisiä vapaapäiviä. Samaan aikaan yhtiön suomalaisilla työntekijöillä oli ollut noin kahdeksan tunnin työvuorot ja he olivat saaneet työehtosopimuksen mukaista palkkaa lisineen sekä vapaapäivät.

Työsuojeluviranomaisen mukaan kiskonnantapaisen työsyrjinnän tunnusmerkistö täyttyi jo työnantajan esittämällä työaikakirjanpidolla. Se osoitti, että ylityötunteja oli kertynyt hotelli-ravintolan avaamisen jälkeen merkittävä määrä eikä niitä ollut korvattu.

Työntekijöiden ja työnantajan näkemyksissä ristiriitaa

Työntekijät kertoivat tehneensä muun muassa siivous- ja muita valmistelutöitä joka päivä jo liki kaksi kuukautta ennen paikan avajaisia. Työnantajan näkemys oli lähes päinvastainen: sen mukaan henkilöt eivät olleet tehneet työtä juuri lainkaan ennen hotelli-ravintolan avaamista.

Käräjäoikeudessa ei saatu tarkkaa selvitystä ennen avajaisia tehdystä työmäärästä, joten arvio tehtiin oikeudessa esitetyn näytön perusteella. Myös toisen työntekijän avajaisten jälkeen tekemät työtunnit perustuivat käräjäoikeuden tekemään arvioon.

Käräjäoikeuden mukaan työntekijät olivat olleet heikossa taloudellisessa asemassa ja heidän taloudellista riippuvuuttaan lisäsi se, että he asuivat työnantajan luona. Kielitaidottomina he eivät ole voineet olla selvillä työsuhdettaan koskevista ehdoista ja määräyksistä.

Työnantajalle iso lasku myös korvauksista

Muut mainitut rikosnimikkeet koskivat ylityötuntien vuotuisen enimmäismäärän ylittämistä, harhaanjohtavan tiedon antamista kaupparekisteriin sekä yritystä vaikuttaa todistajan kertomuksen sisältöön.

Oikeus määräsi yhtiön, toimitusjohtajan sekä hallituksen jäsenen yhdessä korvaamaan noin 23 500 euroa todistelukustannuksia ja oikeudenkäyntikuluja. Muun muassa palkkasaatavista ja henkisten kärsimysten korvaamisesta kertyy maksettavaa noin 13 500 euroa. Lisäksi yhtiön on maksettava 700 euroa yhdenvertaisuuslain mukaista hyvitystä kummallekin työntekijälle.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje