Lyhyet

Iskiaspotilas hyötyy varhaisesta fysioterapiasta

| Teksti: Kirsi Väisänen

Iskias-selkäkivuista kärsivät kannattaisi laittaa fysioterapiaan jo varhaisessa vaiheessa, tuore tutkimus osoittaa. Tämä vähentäisi monien potilaiden kipuja ja parantaisi toimintakykyä.

Tutkimuksessa 220 iskiaspotilasta ohjattiin joko neljän viikon fysioterapiaan tai verrokkiryhmään, jossa potilaita vain kannustettiin liikkumaan ja pysymään aktiivisina. Potilaat olivat 18–60-vuotiaita ja olivat poteneet selkäkipuja keskimäärin 35 päivää.

Fysioterapiaa pian lääkäriin hakeutumisen jälkeen saaneiden kivut lievittyivät enemmän ja heidän toimintakykynsä parani enemmän kuin verrokkien. Tämä havaittiin neljä viikkoa tutkimuksen alusta, mutta myös puolen vuoden ja vuoden kuluttua. Osa potilaista hakeutui leikkaushoitoon tai sai steroidipistoksia seurannan aikana, mutta näitä potilaita oli yhtä paljon kummassakin ryhmässä.

Iskias on työikäisillä erittäin yleinen sairaus, ja se aiheuttaa paljon työpoissaoloja ja sairaalahoitoja. Iskiasoireella tarkoitetaan iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa selkäkipua ja muita oireita. Oireet voivat tuntua lanneselässä ja ulottua alaraajaa alaspäin aina varpaisiin saakka. Oireisiin voi kuulua alaraajan kipua, pistelyä, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje