Lyhyet

Istumatyö ei ehkä haitaksi sydämelle

| Teksti: Kirsi Väisänen

Istumatyöhön ei näyttäisi liittyvän samanlaisia sydänriskejä kuin vapaa-ajalla television ääressä istumiseen. Tämä selvisi yhdysvaltalaisessa tutkimuksessa, joka selvitti istumisen ja fyysisesti passiivisen elämäntavan aiheuttamia terveysriskejä.

Tutkimuksen perusteella vähintään neljä tuntia päivässä televisiota katsovat sairastuivat seurannan aikana sydänoireisiin tai menehtyivät 50 prosenttia todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka viettivät television ääressä korkeintaan kaksi tuntia päivittäin.

Istumiseen liitettyjä terveysriskejä ei kuitenkaan näkynyt analyysissa, jossa tarkasteltiin työaikana tapahtuvaa istumista. Istumatyö ja työssä istumiseen käytetty aika eivät lisänneet sydänoireita edes osallistujilla, joiden työ oli pääasiassa istumista.

Tutkimus ei paljasta, miksi istuminen töissä ei nosta sydänriskejä samoin kuin television ääressä istuminen, mutta on todennäköistä, että töissä ihmiset myös kävelevät paljon istumisen lomassa. Aiempien tutkimusten perusteella jaloittelu ja istumisen pätkiminen pienentävät fyysiseen passiivisuuteen liitettyjä haittoja. Television katseluun liitetyt riskit voivat osin selittyä myös napostelulla ja epäterveellisellä ruokavaliolla.

Tutkimuksen tulokset perustuvat 3 600 yhdysvaltalaisen kahdeksanvuotiseen seurantaan, ja ne julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje