Lyhyet

Itse valmistettu kone aiheutti tapaturman – sakkoja työnantajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen toimitusjohtajan 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja laiteturvallisuusrikkomuksesta. Lisäksi yhtiö sai 4 000 euron yhteisösakon. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Yrityksessä oli sattunut työtapaturma työntekijän painaessa sankoja muoviseen lattiakaivoon. Hän oli käyttänyt työnantajan tähän tarkoitukseen suunnittelemaa ja kokoamaa sanganpainokonetta, jossa oli suojaamattomia laiteosia. Työntekijän sormet puristuivat näiden osien väliin. Tapaturma sattui keväällä 2021.

Käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtaja oli yhtiön edustajana sallinut koneen käyttöönoton, vaikkei hän ollut arvioinut koneen turvallisuutta, tehnyt vaatimuksenmukaisuusvaatimusta, laatinut ohjekirjaa eikä laittanut koneeseen CE-merkintää. Näin hän oli rikkonut koneturvallisuusasetuksen säännöksiä.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että jos työnantaja ottaa käyttöön itse valmistamansa koneen, sen on huomioitava koneiden turvallisuudesta annettu valtioneuvoston asetus ja sen velvoitteet. Lisäksi työnantajan tulee toki huomioida työturvallisuuslain ja sen nojalla annettujen asetusten säädökset.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 9.9.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje