Lyhyet

Joko teidän yrityksellänne on yhdenvertaisuussuunnitelma?

| Teksti: Sanna Alajoki

Vähintään 30 henkeä työllistävien yritysten ja organisaatioiden pitää tehdä yhdenvertaisuussuunnitelma. Velvoite perustuu yhdenvertaisuuslakiin, joka tuli voimaan vuoden 2015 alussa. 

Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta, ehkäistä syrjintää ja tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen oikeusturvaa.

Laissa kielletään syrjintä iän, alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella.

Yhdenvertaisuuslaissa velvoitetaan työnantajia edistämään yhdenvertaisuutta työpaikalla. Säännöllisesti vähintään 30 henkilöä työllistävien työnantajien on lain mukaan laadittava suunnitelma yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Edistämistoimia ja niiden vaikuttavuutta on lisäksi käsiteltävä henkilöstön tai heidän edustajiensa kanssa.

Työsuojeluvaltuutetulla sekä yhdenvertaisuustoimien suunnitteluun osallistuneella luottamusmiehellä, luottamusvaltuutetulla tai muulla henkilöstön edustajalla on pyynnöstä oikeus saada tietää toimenpiteistä, joihin työnantaja on ryhtynyt yhdenvertaisuuden edistämiseksi työpaikalla.

Julkaisu aiheesta FIBS ry -yritysvastuuverkoston sivulla: Yhdenvertaisuussuunnittelun opas yksityiselle sektorille.

Uutinen julkaistu alun perin 19.4.2015. Päivitetty 25.10.2016.

HUOM! Opastusta yhdenvertaisuussuunnitteluu seminaarissa 14.11.2016. Seuraa seminaaria livenä, ohjeet tapahtuman FB-sivulla.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje