Lyhyet

Kattotyön turvallisuuspuutteista useita tuomioita

| Teksti: Helinä Kujala

Varsinais-Suomen käräjäoikeus pui useita kattotyömaiden turvallisuuspuutteita koskevia tapauksia vuonna 2020. Käräjäoikeus tuomitsi neljän eri yhtiön toimijoita – toimitusjohtajia ja työnjohtajia – työturvallisuusrikoksista. Osassa tapauksista myös yhtiöt saivat yhteisösakon.

Yhdestä tuomiosta valitettiin hovioikeuteen, jossa syyte hylättiin yhden työnjohtajan osalta. Kaikki tuomiot ovat lainvoimaisia.

Yhteistä tapauksille oli, että puutteet olivat tulleet ilmi Lounais-Suomen aluehallintoviraston tekemissä työsuojelutarkastuksissa vuosina 2017 ja 2018. Laiminlyönnit koskivat muun muassa putoamissuojausta, nousuteitä ja henkilökohtaisten suojainten käyttöä.

Oikeudenkäynneissä nousi esiin muun muassa se, kenen vastuulla työturvallisuudesta huolehtiminen on ja mikä on työntekijöiden vastuu turvallisten työtapojen noudattamisessa ja suojainten käytöstä.

– Näiden neljän tuomion jälkeen ei jää epäselvyyttä työnantajan vastuusta: työnantajan tulee varmistua siitä, että rakennustyömailla huolehditaan työturvallisuudesta, korostaa lakimies Matti Suontausta Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Työnantajan pitää valvoa työmaita ja korjata mahdolliset puutteet. Erityistä huomiota on kiinnitettävä putoamissuojaukseen korkealla työskenneltäessä.

– Turvallinen työmaa vähentää työtapaturmien mahdollisuutta. Jokainen ehkäisty työtapaturma tuo säästöä myös työnantajalle, Suontausta muistuttaa.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 28.1.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje