Työpaikkojen kemikaaliturvallisuutta valvotaan kuluvalla viikolla poikkeuksellisen tarkasti. Työsuojeluviranomainen tarkastaa teollisuuslaitoksia ja auto- ja moottoripyöräkorjaamoja eri puolilla Suomea. Liki 50 tarkastajan voimin tehdään yhteensä noin 350 tarkastuskäyntiä.

Tehovalvonnan tavoitteena on varmistaa, että työpaikat panevat kuntoon kemikaaliturvallisuuden perusasiat eli kemikaaliluettelot, käyttöturvallisuustiedotteet ja kemiallisten tekijöiden riskinarvioinnin.

– Työntekijöiden tulee tietää, mitä kemikaalia he käyttävät, miten kemikaalia käytetään turvallisesti, ja mitä tulee tehdä, jos altistuu kemikaalille, sanoo ylitarkastaja Satu Auno Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

– Työnantajan vastuulla on varmistaa, että työntekijällä on tarvittavat tiedot ja osaaminen.

Kemikaaliturvallisuuden perusasioissa on Aunon mukaan yhä paljon korjattavaa, vaikka valvontaa on harjoitettu pitkään. Kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteet saattavat puuttua, tai ne eivät ole työntekijöiden saatavilla. Tiedotteet voivat myös olla pelkästään englanninkielisiä.

– Suomen- ja ruotsinkielisen käyttöturvallisuustiedotteen kuuluu tulla kemikaalin mukana, joten muistakaa vaatia sitä kemikaalin toimittajalta, Auno patistaa.

Työtapaturmia ja ammattitauteja

Kemikaalit voivat aiheuttaa työtapaturmia, kuten silmävammoja. Niistä aiheutuu myös ammattitauteja, esimerkiksi iho-oireita, syöpää ja lisääntymisterveyden ongelmia.

Auto- ja moottoripyöräkorjaamoissa terveydelle haitallisia kemikaaleja voivat olla muun muassa akkuhapot, jarrunesteet, öljyt ja polttoaineet sekä erilaiset liuottimet.

Teollisuuden työpaikkojen monilukuisista kemikaaleista vaarallisimmat tunnistetaan työpaikoilla jo melko hyvin, ja niitä osataan myös käyttää oikein. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet huollon ja kunnossapidon tehtävissä tarvittavat kemikaalit. Niiden turvallinen käyttö ja riskit tunnetaan huonommin.

Tehovalvonta on osa Terveellinen työ – Tunnista ja hallitse kemialliset tekijät -kampanjaa, jonka Euroopan työterveys- ja työturvallisuusvirasto järjestää EU-alueella vuosina 2018–2019.

Testaa tietosi!

Osana kemikaaliturvallisuuden valvontahanketta on julkaistu lyhyt verkkotesti, jonka tulokset kertovat, ovatko turvallisuuden perusasiat hallussa. Voit tehdä testin täällä.

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje