Lyhyet

Kivi osui kuljettajan päähän – hovioikeus tuomitsi sakkoja työtapaturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Vaasan hovioikeus on tuominnut satakuntalaisen louhinta-alan yrityksen 7 000 euron yhteisösakkoon ja yhtiön toimitusjohtajan 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt syytteet, mutta syyttäjä ja asianomistaja olivat valittaneet tuomiosta.

Hovioikeuden antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Tapauksessa on kyse Huittisissa tien perusparannuksessa sattuneesta työtapaturmasta, jossa kivi lensi kaivinkoneen ohjaamon ikkunasta läpi ja osui kuljettajaa päähän. Kivi sinkosi toisen kaivurin vasarakoneesta, jolla pienennettiin kiviä. Onnettomuus sattui elokuussa 2019.

Kiviä pienentänyt kaivuri kuului tuomitulle yhtiölle, mutta kaivuri, johon kivi osui, oli toisen työnantajan.

Työmaalle tapaturman jälkeen tehdyssä työsuojelutarkastuksessa havaittiin, että iskuvasaran suojus oli huonokuntoinen ja koneet oli aseteltu liian lähekkäin toisiaan. Asian käsittelyssä käräjäoikeudessa selvisi, ettei iskuvasaraa ollut suojattu lainkaan, vaan huonokuntoinen suojamatto oli laitettu kiinni vasta työtapaturman jälkeen ennen tarkastusta.

Koneen suojaamista olisi kuulunut valvoa

Käräjäoikeus oli arvioinut, ettei toimitusjohtajan olisi ollut käytännössä mahdollista valvoa yksinään työtehtävää hoitavan työntekijän suojavälineiden käyttöä. Myöskään koneiden etäisyyksien valvonnan ei katsottu olleen hänen vastuullaan.

Hovioikeus taas piti toimitusjohtajan suhtautumista työturvallisuuteen välinpitämättömänä, koska hän oli pitänyt iskuvasaran suojaamatonta käyttöä harkinnanvaraisena. Työmaan päätoteuttaja oli nimenomaisesti ohjeistanut, että suojamattoa oli käytettävä poikkeuksetta.

Hovioikeus katsoi, ettei toimitusjohtaja ollut noudattanut työturvallisuusmääräyksiä iskuvasaran suojauksen valvonnan osalta. Sen sijaan koneiden sijoittelun valvonnan suhteen hovioikeus oli samalla kannalla kuin käräjäoikeus. Tässä asiassa valvonta olisi kuulunut työmaan päätoteuttajalle.

Yhteisellä työmaalla kaikilla on vastuunsa turvallisuudesta

Työsuojeluviranomainen muistuttaa, että yhteisellä työpaikalla jokainen työnantaja ja itsenäinen työnsuorittaja on omalta osaltaan vastuussa työpaikan turvallisuudesta.

– Vaikka pääasiallista määräysvaltaa käyttävällä työnantajalla on velvoitteensa, ne eivät lähtökohtaisesti poista tai vähennä muiden yhteisen työpaikan toimijoiden lakisääteisiä velvoitteita, toteaa työsuojelun lakimies Matti Suontausta Lounais-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 3.3.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje