Lyhyet

Kotitalouksiin kohdistunut valvonta toi esiin puutteita ulkomaisen työvoiman käytössä

| Teksti: Helinä Kujala

Kotitalouksiin palkatun ulkomaalaisen työvoiman työaika-asioissa on vakavia puutteita, ilmenee työsuojeluviranomaisen valvonnasta. Etelä-Suomen työsuojelutarkastajat tekivät vuonna 2021 yhteensä 30 tarkastusta koteihin, joissa työskenteli ulkomaalainen työntekijä.

Yli puolet tarkastetuista kotitalouksista ei ollut antanut työntekijälle kirjallisesti tiedoksi työvuoron alkamisen ja päättymisen ajankohtia. Joka kolmannelta puuttui työaikakirjanpito kokonaan tai se oli hyvin puutteellinen. Tämä vaikeutti todellisen palkan selvittämistä. Tapauksissa, jossa se pystyttiin selvittämään, peruspalkassa ei yleensä ollut huomautettavaa.

Tarkastajat havaitsivat myös kaksi vakavan työperäisen hyväksikäytön tapausta. Toisessa niistä työntekijä ei ollut saanut lainkaan palkkaa, ja toisessa oli kyse alipalkkauksesta ja esimerkiksi ylityön teettämisestä ilman asianmukaisia korvauksia.

Siivousringin kaikki jäsenet ovat työnantajia

Jotkut työntekijöistä tekivät töitä niin sanotussa kotitalous- tai siivousringissä, jossa useampi kotitalous on palkannut yhden ulkomaalaisen työntekijän. Pääosin kyse oli siivoustyöstä.

–  Kaikki rinkiläiset eivät olleet ymmärtäneet, että jokainen heistä on työnantaja-asemassa. Esimerkiksi jokainen rinkiläinen ei ollut tehnyt työsopimusta työntekijän kanssa ja työterveyshuolto oli vain yhden rinkiläisen nimissä, vaikka sen pitäisi olla kaikkien, kertoo tarkastaja Niina Mäki Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Puutteiden suuri määrä yllätti työsuojeluviranomaisen. Työaikakirjanpidon laiminlyönnin vuoksi esimerkiksi ylityön määrää on vaikea arvioida. Työntekijältä on pyydettävä suostumus ylitöiden tekemiseen kulloinkin erikseen.

– Kotitaloustyössä työaikaan liittyvien pelisääntöjen läpikäyminen korostuu, koska muuten työ voi huomaamatta laajeta arjen tilanteissa, Mäki painottaa.

Kotitaloustyön valvontaa on työsuojeluviranomaisen mukaan syytä jatkaa. Toivottavaa on, että työntekijät myös itse ottaisivat yhteyttä ongelmatilanteissa. Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvontanumero 0265 016 620 palvelee arkisin kello 9–15.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 7.3.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje