Lyhyet

Pumppukaivosta puuttui kansi – seurauksena tapaturma ja sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut maanrakennustöihin erikoistuneen yrityksen työnjohtajalle 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyi kerrostalotyömaalla sattuneeseen työtapaturmaan, jossa työntekijä loukkaantui pudottuaan pumppukaivoon. Tapaturma sattui yhteisellä työmaalla Espoossa vuonna 2021.

Keskellä työmaata sijainneesta pumppukaivosta oli puuttunut kansi, ja yhtiön työntekijät olivat peittäneet aukon styroksilevyillä. Tapaturman sattuessa toisen aliurakoitsijan työntekijä oli siirtänyt styroksilevyjä tehdäkseen tilaa betonipumppuautolle. Hän ei huomannut pumppukaivoa ja putosi sinne.

Työntekijät eivät olleet kertoneet työnjohtajalleen kannen puuttumisesta. Tämä luuli, että kaivon kansi oli toimitettu samanaikaisesti kaivon kanssa. Kaivo oli ollut suojattuna rakennustyöasetuksen vastaisesti lähes kahden kuukauden ajan.

Työmaalla oli liikkunut paljon myös muita kuin kaivon asennustyöhön osallistuneita yhtiön omia työntekijöitä, mikä oli ollut työnjohtajan tiedossa. Vaikka pumppukaivon toimitus ilman kantta on harvinaista, käräjäoikeuden mukaan hänen olisi kuulunut varmistaa paitsi se, että kaivon aukko on suljettu asianmukaisesti, myös se, ettei yhtiön toiminta vaaranna keidenkään yhteisen työmaan työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä.

Työnantajan velvollisuudet laajenevat yhteisellä työpaikalla

Työsuojelun juristi Lotta Lax Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että myös muiden kuin pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan velvollisuudet laajenevat silloin, kun toimitaan yhteisellä rakennustyömaalla.

– Sen lisäksi, että jokaisen työnantajan on huolehdittava omista työntekijöistään työturvallisuuslain velvoitteiden mukaisesti, heidän ja itsenäisten työnsuorittajien on myös omalta osaltaan huolehdittava, ettei toiminta vaaranna muiden työpaikalla olevien terveyttä tai turvallisuutta. Jokaisen työnantajan ja itsenäisen työnsuorittajan tulee tiedottaa pääasiallista määräysvaltaa käyttävälle työnantajalle sekä muille työnantajille niistä haitta- ja vaaratekijöistä, joita heidän työnsä voi aiheuttaa.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (21.5.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje