Lyhyet

Kylpyhuoneremontti johti sakkoihin: asbestisuojaus laiminlyötiin

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi työantajan sakkoihin työturvallisuusrikoksesta, koska tämä ei ollut huolehtinut asbestisuojauksesta. Kyse oli kylpyhuoneremontista, joka tehtiin Vaasassa sijaitsevaan, 1970-luvulla rakennettuun taloon.

Kylpyhuonetta purettiin ilman asianmukaisia suojaimia eikä asbestipölyn leviämistä ollut juurikaan estetty. Työantajalla ei ollut työsuojeluviranomaisen myöntämää lupaa asbestipurkutyöhön. Tuomion mukaan yksi työntekijä sekä muita henkilöitä oli altistunut asbestipölylle. Asbesti kuuluu syöpää aiheuttaviin ja lisääntymiselle vaarallisiin aineisiin.

Työantaja ei ollut tiennyt kylpyhuoneessa olevasta asbestista. Työsuojeluviranomaisen mukaan tämän olisi pitänyt ennen työn aloittamista selvittää työn vaarat ja arvioida, millaisia suojaimia tai lupia remontti vaatii. Asbestin käyttö rakennusmateriaaleissa oli tavallista 1970-luvulla, ja työnantajalla oli aikaisempaa kokemusta vastaavanlaisista kohteista.

Käräjäoikeus katsoi työnantajan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä ja tuomitsi tämän 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Tapaus sattui tammikuussa 2015, ja oikeus antoi päätöksensä elokuussa 2017.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje