Lyhyet

Leipomokoneen turvakytkimen ohitus johti tapaturmaan

| Teksti: Helinä Kujala

Leipomon työntekijä loukkasi sormensa työtapaturmassa, joka sattui täytteenannostelijaa puhdistettaessa Joutsenossa vuonna 2017. Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tuominnut työnantajayrityksen 7 500 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Koneeseen oli asennettu turvajärjestelmän ohituskytkin, jonka avulla syöttöteloja ja rattaistoa oli mahdollista käyttää pesun aikana tuotantonopeudella ilman suojausta. Työntekijän sormi oli joutunut laitteen avoimen rattaan väliin.

Työpaikalla oli sattunut samankaltainen työtapaturma toisen täyteannostelijan pesun yhteydessä kolme vuotta aiemmin. Kyseisessä koneessa oli niin ikään ohituskytkin.

Käräjäoikeus katsoi, että vaarallinen työtapa oli ollut melko yleisesti käytössä työpaikalla ja ainakin joidenkin esimiesten tiedossa. Vaarat olisi pitänyt tunnistaa ja arvioida viimeistään ensimmäisen työtapaturman jälkeen. Myös kaikki koneisiin rakennetut turvarajojen ohitusjärjestelmät olisi pitänyt poistaa. Lisäksi työtapojen valvonta oli ollut puutteellista.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 2.11.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje